메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
이종수 (중앙대학교)
저널정보
인천대학교 인문학연구소 인문학연구 인문학연구 제20집
발행연도
2013.12
수록면
185 - 220 (36page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
The article is organized as follows. The first, this research clarifies research questions, the purpose of study and methodology about the food culture comparison between the Incheon & Nagasaki. The second, this paper deals with methods of study, literature review, previous research and theoretical background of the sea port city food culture. The comparative variables of a characteristic of food culture are international regional ecology of sea port cities, climate, policy and religion, so forth. This paper analysed effects among food material, recipe, food manners and food culture. The third, the paper presents comparative analysis about food culture of the Incheon & Nagasaki. The forth suggests interchange direction for fostering food culture comparison between the Incheon & Nagasaki. The last concluded that there are fundamentally similar on food culture between these two sea port cities though there are minor differences of the preparation and display of the food.

목차

Ⅰ. 들어가는 글
Ⅱ. 해항도시 음식문화 비교의 이론적 접근
Ⅲ. 인천과 나가사키 음식문화 특성의 비교 분석
Ⅳ. 인천, 나가사키의 음식문화 변동
Ⅴ. 나가는 글
참고문헌
Abstract

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2016-001-002360681