메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
류수정 (국립수산과학원) 김나영 (국립수산과학원) 최석관 (국립수산과학원) 정승희 (국립수산과학원) 조미영 (국립수산과학원)
저널정보
한국수산해양교육학회 수산해양교육연구 수산해양교육연구 제30권 제4호(통권 제94호)
발행연도
2018.8
수록면
1,312 - 1,319 (8page)
DOI
10.13000/JFMSE.2018.08.30.4.1312

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
Toothfish Dissostichus mawsoni (Notothenniidae Family, Perciformes Order) is one of the endangered species and usually inhabits the deep sea cold water. This study was performed to identify the characteristics of bacterial microorganisms from the muscle of the toothfish. The Antarctic toothfish captured using longline fisheries in 2016 were transported to the laboratory in frozen state. Bacterial colonies from muscle were identified using sequences analyzes of 16S rRNA gene. Then, sequenced genes were compared by an alignment matching analysis. Biochemical features were examined by Gram staining, oxidase and catalase tests. Moreover, API 20E and API ZYM were also used. Bacteria like Psychrobacter spp.(79.4%), Staphylococcus spp.(1.3%), and Micrococcus spp.(1.3%), Arthrobacter spp.(1.9%), Brachybacterium spp.(11.3%), Salinibacterium sp.(5%) were identified from the muscle and predominant microorganisms were found to be Psychrobacter spp.. The geneus Psychrobacter is classified in the family Moraxellaceae and the class Gammaproteobacteria. The Psychrobacter species exhibited pale yellow color, rod-shape, Gram negative staining, and oxidase positive reactions. The Psychrobacter spp. had tolerence at the 0% to 8%(w/v) NaCl and the optimal growth was 10℃ to 25℃. Further studies seem to be needed to understand microbial characteristics better on Psychrobacter spp. from toothfish muscles.

목차

Abstract
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 조사방법 및 내용
Ⅲ. 결과 및 고찰
References

참고문헌 (26)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0