본 연구는 국내 비상장 숙박업과 음식점업을 대상으로 현금보유의 결정요인을 실증분석한다. 본 연구는 기업의 현금보유정책과 관련한 상충이론, 자금조달순위이론, 잉여현금이론에 입각하여 기업특성변수들이 현금보유수준에 어떠한 영향에 대한 가설을 정리하였다. 상충이론은 기업이 거래적동기와 예비적동기를 가지고 현금을 보유함에 따라 발생하는 비용과 편익의 크기를 비교하여 최적수준의 현금보유량이 결정된다는 이론이다. 자금조달순위이론은 자금조달방법에는 비용의 차이가 있기 때문에 기업 보유한 현금 수준이 투자수요를 충족하고도 남으면 현금보유수준이 늘어나고 보유한 현금 수준이 투자수요를 충족하지 못하면 현금보유수준이 감소하게 된다는 이론이다. 잉여현금흐름이론은 경영자가 사적이익을 추구하기 위해 초과현금을 보유할 유인이 있다는 이론이다. 회귀모형을 통해 검증한 결과를 요약하면 다음과 같다. 이러한 이론을 바탕으로 본 연구는 기업의 현금보유에 영향을 미칠 것으로 예상되는 변수로서 배당더미, 자본적지출, 순운전자본, 현금흐름변동성, 매출성장률, 유형자산비율, 영업현금흐름, 자산규모, 레버리지를 선택하였다. 회귀분석을 통해 발견한 주요 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 전체 표본에서 배당지급 기업, 순운전자본이 많은 기업, 영업현금흐름이 많은 기업, 레버리지가 높은 기업이 보다 많은 현금을 보유하고, 반면 유형자산비율이 높은 기업, 자산규모가 큰 기업은 현금보유수준이 낮은 것으로 나타났다. 이러한 결과는 자금조달비용과 관련된 담보가치로 현금보유를 설명할 때에는 상충이론의 설명력이 높고 현금흐름창출능력으로 현금보유를 설명할 때에는 자금조달순위이론의 설명력이 높다는 것을 의미한다. 둘째, 숙박업과 음식점업은 서로 관련성이 높은 업종이지만 현금보유전략의 결정요인은 확연한 차이를 보이는 것으로 나타났다. 음식점업 표본에서는 자본적지출과 현금보유수준 사이에 통계적으로 유의한 음(-)의 상관관계가 나타났으며, 레버리지의 회귀계수는 통계적으로 유의한 양(+)의 값으로 나타났다. 이러한 결과는 음식점업의 경우 투자정책(자본적지출), 자본구조(레버리지), 현금보유전략이 동시에 결정되는 뚜렷한 증거가 될 수 있다. 이와 달리 숙박업의 경우 자산규모나 유형자산비율과 같은 외적 규모와 현금보유수준이 밀접한 관련이 있는 것으로 나타났다. 따라서 숙박업에 비해 음식점업의 경우에는 재무적으로 보다 정교한 현금보유전략을 수립할 필요가 있음을 시사한다.
This study investigates the determinants of cash holdings using a sample of private lodging and restaurant firms. Based on the trade-off, pecking order, and free cash flow theories, this study tests the determinants of cash holdings. The trade-off theory proposes that firms determine their optimal cash holdings in terms of costs and benefits of cash holdings due to transactional and precautionary motives. The pecking order theory suggests that cash remaining after investments increases the level of cash holdings and vice versa because there is a difference in debt financing costs. The free cash flow theory proposes that managers have incentives to hold excess cash for the purpose of their private interests. This study includes a dummy variable for dividends, capital expenditures, working capital, cash flow volatility, sales growth, tangible asset ratios, free cash flow, firm size, and leverage in the regression model. The results of this study are as follows. First, this study finds that firms with paying dividends, high working capital, high free cash flows, and high leverage tend to have more cash holdings, while those with high tangible asset ratios and large size have less cash holdings. This finding indicates that the trade-off theory better explains firms’ cash holdings in terms of collateral values associated with debt financing costs. On the other hand, the pecking order theory has higher explanatory power for cash holdings as cash flow generation. Second, both lodging and restaurant sectors are closely linked; however, the determinants of cash holdings are distinct from each other. For the sample of restaurant firms, the level of cash holdings is negatively related to capital expenditures. Moreover, this study finds a positive relationship between the level of cash holdings and leverage. These findings provide decisive evidence that regarding restaurant firms, investment policies capital structure and cash holding strategies are jointly determined. With respect to lodging firms, firm size and tangible asset ratios are closely associated with the level of cash holdings. Thus, these results imply that restaurant firms should establish more financially sophisticated cash holding strategies compared to lodging firms.