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논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
이철호 (고려대학교)
저널정보
한국식품과학회 식품과학과 산업 식품과학과 산업 제55권 제3호
발행연도
2022.9
수록면
308 - 325 (18page)

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The food life of Korean people during the establishment of Republic of Korea and the Korean war was reviewed. After liberation in 1945, the division of South and North Korea, the establishment of the governments, and the ensuing Korean War made Korean society extremely chaotic and transformed. Consequently, data on Korean dietary life during this period (1945-1960) are scarce and unreliable. The author tried to reveal the food situation and health and nutritional status of Koreans during this period by examining the data released by the US National Archives and other review books. Regarding the nascent period of the food industry after the Korean War, data from the recent 50-year history of the Korea Food Industry Association has been compiled.

목차

Abstract
서론
대한민국 정부 수립과 6.25 전쟁
건국 대통령 이승만의 역할
농지개혁
한국전쟁(1950-1953)
전쟁 중의 식량 수급
전쟁 전의 식량사정
전쟁 중의 물가동향과 식량난
광복 이후 제1공화국의 한국인 식량영양 상태
한국 식품산업의 태동
References

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