연구배경 한국형 제품의 유행은 1990년대 가전제품 영역에 나타난 두드러진 현상 중 하나였다. 이 시기에 한국인의 생활문화에 맞춰 디자인되었다는 점을 내세운 물걸레 청소기, 김치 냉장고, 삶아 빠는 세탁기, 압력솥 전자레인지, 뚝배기 전자레인지 등이 등장하며 인기를 끌었다. 그중 한국형 전자레인지는 한국 음식을 요리할 수 있다는 점을 제품의 핵심 정체성으로 내세웠다. 한국형 전자레인지가 처음 출현한 건 1980년대 후반이었다. 하지만 대표적인 한국형 전자레인지는 1991년과 1992년에 등장했다. 한동안 유행하던 한국형 전자레인지는 1994년 무렵에 이르러 빠르게 쇠퇴하는 모습을 보였다. 본 논문은 역사적 맥락에서 그 과정과 흐름을 다루고 있다. 즉, 1990년대 초중반 한국형 전자레인지의 발전과 쇠락의 과정을 밝히는 데 목적이 있는 것이다. 연구방법 본 논문은 관련 문헌과 광고, 일간지 기사 등을 기호학과 담론 분석의 방법론을 활용해 분석하고, 그 결과로 도출된 내용을 비평적 서술의 방법을 통해 구조화함으로써 연구 목적에 이르고 있다. 연구결과 연구 결과 해당 시기 한국형 전자레인지는 크게 3단계를 거쳤음을 확인할 수 있었는데, 그 내용은 다음과 같다. 첫 번째는 한식과 양식의 기능적 절충 단계였다. 이러한 절충적 모습의 전자레인지들은 식생활에 있어 서구화 경향을 따르고 있던 젊은 신세대 가구의 취향을 충족시키기 위한 목적, 가족 내에서 한식을 찾는 기성세대와 양식을 좋아하는 아이들 간의 충돌하는 취향을 해소하기 위한 목적, 그리고 양식 중심의 전자레인지 전용 식품 개발이라는 흐름에 대응하기 위한 목적에서 출현하였다. 두 번째는 한국형 전자레인지의 고도화 단계였는데, 이 단계의 대표적 제품은 ‘삼성 압력솥 전자레인지’와 ‘금성 뚝배기 전자레인지’였다. 두 제품은 단순히 한국 음식을 만들 수 있다는 사실을 내세웠던 이전 한국형 전자레인지들과 달리, 디자인과 기능에 있어 고도화된 모습을 보여주었다. 이는 변화하는 소비자의 생활문화, 라이프스타일 연구에 토대를 둔 제품 개발, UI 디자인 개념, 새로운 디자인 생산 주체의 등장이 결합된 산물이었다. 세 번째는 한국형 전자레인지의 퇴조 단계였다. 건강에 관한 관심이 팽창하는 가운데 나온 전자파 논란은 전자레인지에 대한 부정적 인식을 만들어 내는 계기가 되었다. 이 과정에 오븐과 고급형 가스레인지 소비가 늘어나는 현상이 나타났고, 전자레인지는 해동이나 데우기에 사용되는 보조적 조리기구로 전락하는 모습을 보였다. 이 과정을 거치면서 한국형 전자레인지의 열기도 점차 식어갔다. 결론 1990년대 초중반 한국형 전자레인지는 한식과 양식의 기능적 절충을 통한 모색 단계, 변화하는 사용자의 라이프스타일 연구와 UI 디자인이 토대가 된 고도화 단계, 전자파 논란으로 촉발된 쇠퇴 단계라는 성쇠(盛衰)의 흐름을 나타냈다.
Background The Korean-style trend was one of the most prominent phenomena in home appliances in the 1990s. The mop vacuum, the kimchi fridge, the boiling washing machine, the pressure cooker microwave, and the ttukbaegi microwave became popular because they were designed to fit into the Korean lifestyle. Among them, Korean-style microwaves were claimed to cook Korean food as their core identity. Korean-style microwaves first appeared in the late 1980s. However, the typical Korean-style microwave oven appeared in 1991 and 1992. After a brief period of popularity, Korean-style microwave ovens were in rapid decline by 1994. This paper aims to shed light on the development and decline of Korean-style microwave ovens in the early to mid-1990s in a historical context. Methods This paper analyzed related literature, advertisement, and daily newspaper articles using the methodology of semiotics and discourse analysis and structured the resulting contents through the method of critical narrative to reach the research purpose. Results The research revealed that Korean-style microwaves went through three main phases during this period. The first phase was an eclectic mix of Korean and Western food. These eclectic microwaves emerged to meet the tastes of a new generation of younger households that were following the trend of westernization in their diets, to resolve the conflicting tastes between older generations who sought Korean food in their families and children who preferred western food, and to respond to the trend of developing western-oriented microwave-only foods. The second phase was the sophistication of Korean-style microwaves, and the representative products of this phase were the Samsung pressure cooker microwave and the GoldStar ttukbaegi microwave. Unlike previous Korean-style microwaves that simply touted the fact that they could cook Korean food, these two products showed sophistication in design and function. They were the result of a combination of product development and user interface (UI) design concepts based on lifestyle research and the changing lifestyle of consumers. The third phase was the decline of the Korean-style microwave. The electromagnetic controversy, which came from expanding health concerns, created a negative perception of microwaves. In the process, consumption of ovens and high-end gas stoves increased, relegating the microwave to a secondary cooking appliance used for defrosting and warming. As a result, the popularity of the Korean-style microwave gradually cooled down. Conclusions In the early to mid-1990s, Korean-style microwave ovens went through three phases of growth and decline: an exploratory phase with a compromise between Korean and Western food cooking functions, a sophisticated phase based on user lifestyle research and UI design, and a decline triggered by the microwave controversy.