한의학 기반의 천연물 유래 복합추출물 Alcut이 알코올 대사에 미치는 영향을 조사하였다. 여러 후보 복합추출물 중에서 ADH와 ALDH 활성을 조사하여 가장 높은 활성을 보이는 복합추출물 Alcut을 선정하였다. Alcut의 알코올 대사 효과를 평가하기 위해 Sprague-Dawley rat을 사용하여 Alcut과 PBS를 각각 경구투여한 뒤, 30분 후에 30% 에탄올을 처리하였다. 이후에 1시간 및 5시간 후 혈액을 채취하여 혈액 에탄올 및 아세트알데히드 농도, ADH 및 ALDH 효소 활성 그리고 간 기능 지표(AST, γ-GTP)를 분석하였다. Alcut 투여군에서 혈액 에탄올 농도는 대조군에 비해 낮아지면서 알코올 대사가 개선되었다. 또한, Alcut 투여군에서 혈액 아세트알데히드 농도는 높은 수준으로 유지되었지만, 혈액 ADH와 ALDH 활성 역시 대조군에 비해 높은 수준으로 유지되었고, 이러한 활성은 5시간 후에도 지속해서 유지되었음을 관찰하였다. 이러한 결과는 Alcut이 초기의 빠른 알코올 분해능, 그리고 알코올 대사 효소들의 활성을 유지하면서 지속적인 알코올 대사를 촉진함을 보여준다. 더불어 이러한 알코올 대사의 촉진으로 Alcut 투여군에서는 대조군 대비 AST와 γ-GTP 활성이 유의하게 감소하였다. 이는 Alcut이 알코올 대사를 개선하고 알코올 대사 효소들의 활성을 유지하여 숙취 증상을 완화하는 데 기여할 수 있다는 것을 시사한다. 이 연구 결과로 천연 유래 복합추출물인 Alcut의 알코올 대사 조절 기능성에 대한 잠재적 가치를 확인하였으며, 앞으로의 연구에서는 이 추출물의 기전과 알코올 대사 및 관련 질환 분야에서의 응용 가능성을 더욱 탐구할 필요가 있다.
This study investigated the effect of a complex extract (Alcut) derived from natural products on the alcohol metabolism. The candidate complex extracts were screened for the alcohol dehydrogenase (ADH) and acetaldehyde dehydrogenase (ALDH) activities, and a highly active complex extract was selected. The effects of Alcut were evaluated using Sprague-Dawley rats administered a 30% ethanol solution after receiving 80 ㎎/㎏ of Alcut or phosphate-buffered saline (control). Blood samples were collected at one and five hours post-administration to assess the blood ethanol and acetaldehyde concentrations, ADH and ALDH enzyme activities, and liver function indicators (aspartate aminotransferase, γ-glutamyl transferase). The blood ethanol concentration decreased in the Alcut group, whereas it increased in the control group, maintaining a lower concentration than the control group. The blood acetaldehyde concentration decreased in the Alcut group, but it was not statistically significant. In particular, the blood ADH and ALDH activities were higher in the Alcut group than the control group, with sustained activity after five hours, unlike the rapid decline observed in the control group. These findings highlight the potential value of Alcut used in this study as a functional food ingredient that promotes the alcohol metabolism and alleviates hangover symptoms. Further research will be needed to explore the underlying mechanisms and potential applications of Alcut in alcohol metabolism.