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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

김도희 (경북대학교, 경북대학교 대학원)

지도교수
문광덕
발행연도
2013
저작권
경북대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수8

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이 논문의 연구 히스토리 (3)

초록· 키워드

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The effect of phytoncide solution treatment on the browning and quality of fresh-cut iceburg lettuce during storage was studied. The treatments were applied as 4 solutions adjusted at 10℃: distilled water (DW) as control; edible ethanol (EE); 1% (v/v) phytoncide essential oil from pine needle diluted with distilled water (DP); 1% (v/v) phytoncide essential oil diluted with edible ethanol (EP).
Fresh-cut lettuce were dipped in the each solutions for 60 seconds and rinsed with distilled water and then packaged with OPP film bag, stored at 4℃ for 12 days.
EP group showed significantly high L* values and low a*, ?E values, browning index, total phenolic compounds, activity of enzymes related to browning (PPO, POD, PAL) and total number of aerobic bacteria. It means that EP treatment is effective to inhibit the browning.
Total number of aerobic bacteria increased over 5.0 log CFU/g, the general acceptance standard of food tolerance limit, in DW and DP group. The number in EP group kept under 5.0 log CFU/g until 9 days of storage. It suggest that EP treatment is effective in control of microbial growth.
Sensory score of color in EP group recorded high value, but the group of EE and EP recorded low scores in aroma and taste as the storage period. Alcohol and phytoncide was vaporized by opening the package for 2 hours, the score of aroma and taste of EP showed no differences with any other groups.
Monoterpenes and sesquiterpenes were major volatile compound, and the content of dl-limonene was the highest (34.58%).
The enzyme activities of polyphenol oxidase (PPO), peroxidase (POD) and phenylalanine ammonia lyase (PAL) which are strongly involved in the browning of fresh-cut lettuce were measured. Among the 4 treatments, all the enzyme activity in EP group was the lowest.
Through the above results, the phytoncide essential oil diluted in edible alcohol with 1% solution inhibited the browning and microbial growth in fresh-cut lettuce and it will be useful natural compound in maintaining the quality of fresh-cut produces.

목차

Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 실험 재료 3
2. 전처리 조건 및 저장 3
3. Phytoncide 처리한 신선편이 양상추의 저장 중 갈변 특성 측정 4
1) 갈변도 측정 4
(1) 색도 측정 4
(2) Browning index 측정 4
2) 총 페놀성 화합물 함량 분석 5
3) 효소 활성 측정 5
(1) 단백질의 정량 5
(2) Polyphenol oxidase의 조효소 추출 및 활성 분석 6
(3) Peroxidase의 조효소 추출 및 활성 분석 6
(4) Phenylalanine ammonia-lyase의 조효소 추출 및 활성 분석 7
4. Phytoncide 처리한 신선편이 양상추의 저장 중 품질 특성 측정 7
1) 포장 필름 내 기체 조성 7
2) 총 가용성 고형분 함량, pH 및 적정산도 8
3) 총균수 8
4) 관능검사 8
5. Phytoncide essential oil의 휘발성 화합물 분석 9
6. 항갈변제가 갈변 관련 효소의 활성에 미치는 영향 비교 9
7. 통계 처리 9
Ⅲ. 결과 및 고찰 10
1. Phytoncide 처리한 신선편이 양상추의 저장 중 갈변 특성 10
1) 갈변도의 변화 10
(1) 색도 변화 10
(2) Browning index의 변화 13
2) 총 페놀성 화합물 함량 변화 14
3) 효소 활성 변화 15
(1) Polyphenol oxidase의 활성 변화 15
(2) Peroxidase의 활성 변화 16
(3) Phenylalanine ammonia lyase의 활성 변화 17
2. Phytoncide 처리한 신선편이 양상추의 저장 중 품질 특성 18
1) 이화학적 품질 변화 18
2) 총균수의 변화 20
3) 관능 특성의 변화 22
3. Phytoncide essential oil의 휘발성 화합물 함량 29
4. 항갈변제가 갈변 관련 효소의 활성에 미치는 영향 31
Ⅳ. 요약 34
Ⅴ. 참고문헌 36
Abstract 42

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