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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

강준우 (중부대학교, 중부대학교 대학원)

지도교수
장준복
발행연도
2015
저작권
중부대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수6

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

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This study was performed to investigate the antioxidant activity of water and ethanol extracts from bamboo(Sasa borealis) leaves, stems and roots. The results are as follows;
Polyphenol content of the Sasa borealis appeared higher in ethanol extract than water extracts, was higher in the leaves and was the highest 24.6±0.02 mg/mL in ethanol extracts of the leaves.
Flavonoid content of the Sasa borealis was the highest to 14.3±0.03 mg/mL in ethanol extracts of the leaves.
SOD like activity was higher in the ethanol extract than water extract. The 70% ethanol extract of the leaves was highest with 15.68±0.14%.
Electron donating ability of 70% ethanol extract from the leaves, stems, and roots was higher than the water extract. The 70% ethanol extract of the leaves had the highest 59.07±0.13%. It exhibited high electron donating ability than BHT(45.68%).

목차

Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 4
2.1 실험재료 4
2.1.1 재료 4
2.1.2 시약 및 기기 4
2.2 성분분석 5
2.2.1 시료추출 조건검색 5
2.3 항산화 활성 측정 5
2.3.1 Polyphenol 함량 5
2.3.2 Total Flavonoid 함량 5
2.3.3 Superoxide dismutase(SOD)활성 6
2.3.4 전자 공여능(Electron donating activity, EDA) 6
2.3.5 아질산염 소거능 7
2.3.6 Hydroxy radical 소거능 7
2.4 통계분석 8
Ⅲ. 결과 및 고찰 9
3.1 시료추출 조건검색 9
3.2 항산화 활성 측정 14
3.2.1 Polyphenol 함량 14
3.2.2 Total Flavonoid 함량 16
3.2.3 Superoxide dismutase(SOD)활성 18
3.2.4 전자 공여능(Electron donating activity, EDA) 20
3.2.5 아질산염 소거능 22
3.2.6 Hydroxy radical 소거능 25
Ⅳ. 적 요 27
참고문헌 28
Abstract 34

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