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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

김은아 (충남대학교, 忠南大學校 大學院)

지도교수
남명수
발행연도
2015
저작권
충남대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

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This study aimed to characterize Enterococcus faecium SA5 isolated from kimchi lactic acid bacteria and to identify the existence of extracellular β-glucosidase activity in Enterococcus faecium SA5 strain, and also to examine whether it can hydrolyze saponins in Korean ginseng.
Results showed that E. faecium SA5 was acid-resistant, bile salt-resistant and found to express antibiotic activities effective to 4 pathogenic microorganisms (Salmonella typhimurium KCTC 3216, Listeria monocytogenes KCTC 3710, Bacillus cereus KCTC 1012, Staphylococcus aureus KCTC 1621). In addition, E. faecium SA5 had tolerance to some antibiotics such as colistin, gentamycin, and neomycin. It was also found that E. faecium SA5 expressed bile salt hydrolase activity, which might be applied to reduce blood cholesterol level. When incubated in 10%(w/v) skim milk as a yogurt starter, E. faecium SA5 found to lower pH of the medium by increasing acidity and viable cell counts increased. Most importantly, it was established that E. faecium SA5 produced β-glucosidase and this enzyme transformed ginsenoside Rb1 into new ginsenoside Rg3-s, Rg3-r when incubated in MRS broth.
In conclusion, the present study showed that E. faecium SA5 had the potential as a probiotic. Therefore, it might be applied to yogurt production and ginsenoside change in limited extent.

목차

Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. Enterococcus faecium SA5의 이화학적 특성 조사 3
1.1. Enterococcus faecium SA5의 내산성 조사 3
1.2. Enterococcus faecium SA5의 내담즙성 조사 4
1.3. Enterococcus faecium SA5의 항균 활성 조사 5
1.4. Enterococcus faecium SA5의 항생제 감수성 조사 6
1.5. Enterococcus faecium SA5의 BSH 활성 조사 7
2. Enterococcus faecium SA5의 발효유 스타터로써의 활성 조사 8
3. Enterococcus faecium SA5의 ginsenoside 전환능 조사 9
3.1. Enterococcus faecium SA5의 ginsenoside 전환능 조사 9
3.2. Enterococcus faecium SA5의 효소 활성 조사 11
4. Enterococcus faecium SA5의 ginsenoside 전환 조사 12
4.1. TLC 분석 12
4.2. HPLC 분석 13
Ⅲ. 결과 및 고찰 14
1. Enterococcus faecium SA5의 이화학적 특성 14
1.1. Enterococcus faecium SA5의 내산성 14
1.2. Enterococcus faecium SA5의 내담즙성 16
1.3. Enterococcus faecium SA5의 항균 활성 18
1.4. Enterococcus faecium SA5의 항생제 감수성 20
1.5. Enterococcus faecium SA5의 BSH 활성 22
2. Enterococcus faecium SA5의 발효유 스타터로써의 활성 24
3. Enterococcus faecium SA5의 ginsenoside 전환능 28
3.1. Enterococcus faecium SA5의 ginsenoside 전환능 28
3.2. Enterococcus faecium SA5의 효소 활성 30
4. Enterococcus faecium SA5의 ginsenoside 전환 32
4.1. TLC 32
4.2. HPLC 34
Ⅳ. 결론 37
Ⅴ. 참고문헌 39
ABSTRACT * 49
감사의 글 51

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