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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

안민지 (경희대학교, 경희대학교 일반대학원)

지도교수
오세영
발행연도
2015
저작권
경희대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수4

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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The aim of this study was to investigate the associations of behavioral problems with dietary patterns and attention deficit hyperactivity disorder in young children in Korea as a part of the CHEER (Children’s Health and Environmental Research) study. This cross-sectional study was conducted in 2005 of 4,569 adolescents consisting of 1,257 students from the city, 1,893 students from industrial complex regions, and 1,419 students from farming and fishing village regions. The mode of measurement for ADHD was based on DSM-IV from clinical interviews conducted by child psychiatrists (Types of ADHD; inattentive type, hyperactive-impulsive type, and combined type). Along with diagnostic interviews, we used epidemiological questionnaires, a computerized Attention Deficit-Hyperactivity Disorder Diagnostic System, abbreviated Conner’s Parent Rating Scale (CPRS), and DuPaul’s ADHD Rating Scales.
Dietary intake was determined by a food frequency questionnaire. All questions were answered by the children''s parents.
Statistical analyses were performed using the SAS (version 9.3) program.
Dietary habits and ADHD showed significant association with the numbers of eating breakfast, overeating, food delivery, unbalanced diet, eating rate, number of meals per day, and amount of rice.
Each food group consisted of five patterns: "Traditional healthy", "Sweets", "Meat&fish", "Fruits & dairy products", and “Wheat flour food”.
The ‘Fruits & dairy products’ pattern showed significant inverse association with ADHD (OR 0.55; 95% CI 0.39, 0.76) and inattentive type (OR 0.59; 95% CI 0.33-1.06) in the Fourth highest quartile group compared with the lowest quartile group.
Dietary patterns are important indicators for ADHD in young children. Further studies on other factors in ADHD should be considered.

Key words : Attention deficit hyperactivity disorder, ADHD, dietary patterns, dietary habits, food frequency questionnaire

목차

Ⅰ. 서론 1
1.1. 연구배경 1
1.2. 연구목표 3
1.3. 연구가설 3
Ⅱ. 문헌고찰
2.1. 주의력 결핍 과잉행동장애 4
2.1.1 정의 및 특징 4
2.1.2 주의력 결핍 과잉행동장애 진단 7
2.1.3 주의력 결핍 과잉행동장애 실태 8
2.1.4 주의력 결핍 과잉행동장애 관련요인 10
2.2. 학동기 식이섭취 11
2.2.1. 학동기 식이섭취 실태 11
2.3 학동기 주의력 결핍 과잉행동장애와 식이요인 13
2.3.1. 학동기 주의력 결핍 과잉행동장애와 기본영양소 13
2.3.2. 학동기 주의력 결핍 과잉행동장애와 식이섭취 15
Ⅲ. 연구 대상 및 방법 19
3.1. 연구 대상지역 및 대상자 선정 19
3.2. 연구 조사 및 분석방법 21
3.2.1. 일반사항 및 주의력 결핍 과잉행동 진단 21
3.2.2. 식이섭취 22
3.2.3. 식행동 22
3.2.4. 식이패턴 23
3.2.5. 신체계측 23
3.3. 자료분석 24
Ⅳ. 연구결과 25
4.1. 주의력 결핍 과잉행동장애 유병률 25
4.2. 조사 대상자의 일반사항 26
4.3. 조사 대상자의 영양소 섭취 평균 28
4.4. 조사 대상자의 식행동 빈도 30
4.5. 조사 대상자의 식이패턴 33
4.5.1. 식이패턴 분석 33
4.5.2. 식이패턴 별 영양소 섭취 평균 35
4.5.3. 식이패턴 별 Odds ratio 40
Ⅴ. 고찰 및 결론 43
5.1. 일반사항 43
5.2. 식이섭취 45
5.2.1. 식행동 45
5.2.2. 식이패턴 46
Ⅵ. 참고문헌 50
Abstract 63

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