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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

김지수 (경성대학교, 경성대학교 일반대학원)

지도교수
손기호
발행연도
2016
저작권
경성대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

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이 논문의 연구 히스토리 (5)

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Diabetes Mellitus (DM) has been one of major health risks in industrialized countries. Allium hookeri is a wild herb distributed in the mountain areas of India and Myanmar. The root of the plant has been used as food and remedy in Southeast Asia. The purpose of this study was to evaluate the effect of Allium hookeri extract on symptoms of type 2 DM and it’s mechanism in C57BLKS/J Iar +Leprdb/+Leprdbmouse model. The control group (saline 0.9%, orally for 8weeks) was compared with 4 groups, the PGZ group (0.06 mg/kg Pioglitazone, orally for 8weeks), SAC group (S-Allyl-L-cysteine 2 mg/kg,orally for 8weeks), AME 400 group (Allium hookeri methanol extract 400 mg/kg, orally for 8weeks) and AME 800 group(800 mg/kg, orally for 8weeks). AME groups improved the level of triglyceride, total cholesterol, HDL and LDL-cholesterol. They also improved the level of serum glucose, HbA1c and plasma insulin. AME groups recovered hyperglycemia and fat accumulation in liver. AME groups decreased significantly the expression of peroxisome proliferator- activated receptor gamma (PPAR-γ), pyruvate dehydrogenase kinase4 (PDK4), Sterol regulatory element-binding protein 1 (SREBP-1) and fork head box O1 (FOXO-1) proteins in C57BL/KSJ db/db obese mouse liver. These results indicate that Allium hookeri methanol extract might be a potential anti-diabetic agent and could be a useful adjuvant treat for type 2 DM.

목차

1. 서론 1
2. 실험재료 및 방법 3
2.1. 시약 및 기구 3
2.2. 추출물 제조 및 성분의 분석 4
2.2.1. EtOAc 분획으로부처 생리활성 분리 4
2.2.2. Prep-LC를 이용한 EtOAc 분획으로부터 활성물질 분리 6
2.2.3 LC-ESI-MS 분석 7
2.2.4 삼채추출물의 구조분석을 위한 NMR 분석 8
2.3. 삼채 추출물의 소거능 9
2.3.1. 활성산소 소거능 측정 9
2.3.2. in vitro TBARS 함량 측정 10
2.4. 삼채 추출물의 급성독성 11
2.4.1. 급성 독성 11
2.4.2. 혈액 AST, ALT 농도 측정 12
2.5. 삼채 추출물의 당뇨개선 효과 13
2.5.1 분획물의 조제 13
2.5.2 2차 당뇨모델을 사용한 삼채의 당뇨 개선 효과 13
2.6. 통계학적 방법 31
3. 실험 결과 32
3.1. 삼채 추출물 전처리 32
3.2. 삼채 추출물의 S-Allyl-L-Cysteine 정성 및 정량분석 33
3.3. 삼채 추출물의 ESI-MS spectrum 확인 34
3.4. 삼채 추출물의 NMR 구조 확인 35
3.5. 삼채 추출물의 항산화 효과 37
3.5.1. 활성산소 소거능 측정 37
3.5.2. 삼채 추출물의 in vitro TBARS 38
3.6. 삼채 추출물의 급성 독성 39
3.6.1. 급성독성 39
3.6.2. 혈청 AST, ALT 농도에 미치는 영향 40
3.7. 삼채 추출물의 인슐린 저항성 개선효과 41
3.7.1. 체중 변화 41
3.7.2. 식이섭취량, 물 섭취량 43
3.7.3. 삼채 투여에 따른 OGTT 변화 45
3.7.4. 식후 2시간 혈당 변화 46
3.7.5. 장기 무게 47
3.7.6. 지방 장기무게 49
3.7.7. 혈청 생화학 분석 50
3.7.8. 간장의 효소활성에 미치는 영향 57
3.7.9. 신장의 효소활성에 미치는 영향 61
3.7.10. 췌장 면역화학염색결과 65
3.7.11. 신장 조직 H&E 염색 결과 68
3.7.12. 간장 조직 H&E 염색 결과 71
3.8. 삼채 추출물이 간장에서 단백질 발현에 미치는 영향 72
3.8.1. PDK4(Pyruvate dehydrogenase kinase isozyme 4) 72
3.8.2. SREBP-1(Sterol regulatory element binding protein-1) 73
3.8.3. PPARγ(Peroxisome proliferator-activated receptor gamma) 75
3.8.4. FOXO-1(Forkhead box protein O1) 76
4. 고찰 77
5. 결론 84
6. 참고문헌 88
7. ABSTRACT 94

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