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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

정연정 (충북대학교, 충북대학교 대학원)

지도교수
한남수
발행연도
2016
저작권
충북대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수3

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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Aronia melanocarpa (Rosaceae family), black chokeberry, has significantly higher anthocyanin, phenolic compounds and antioxidant activity than other berries. However, the study of aronia in domestic has not been investigated well enough. Also, due to the harsh sour, somewhat unpleasant astringent taste and the bitter-almond smell of the raw fruit, there has been limited use in raw fruit. This study aim is to provide basic information of nutritional compositions and physicochemical properties of two aronia varieties (Viking and Nero) cultivated in Chungbuk for utilization of aronia. Consequently, aronia contains large amounts of bioactive substances, which were investigated anthocyanin and α-glucosidase inhibition activity. In comparasion of Nero and Viking, Viking had higher total polyphenol contents and α-glucosidase inhibition activity than Nero.
Acetic acid bacteria are microorganisms that can play important role of generating total acidity as indicator of quality to manufacture vinegar. For development of high effective vinegar, the selective enrichment procedure for the isolation of acetic acid bacteria of alcoholic hydrolysis strains from natural fermented aronia was carried out. The 16s rRNA sequences of selected strains were identified as Acetobacter pasteurianus. These strains were investigated for their acetic acid fermentation by using 50% aronia juice, 7% alcohols, at 30℃ for 21days. The changes in pH, total acidity, alcohol content, organic acid, color, total polyphenol content, tannic acid content, total anthocyanin and antioxidant activity were investigated. As a result, the pH were decreased and total acidity of all samples gradually increased during fermentation period. YJ 9-1 strain tends to increase total acidity rapidly than the others. The alcohol contents were reduced for fermentation period. YJ 6-1 and YJ 9-1, which have high hydrolyzing activity, remains under 1% in just 12 days. In the comparison of physiological activity, YJ 9-1 strain were highest in the anthocyanin polyphenol, tannin contents among stains at the end of fermentation.
In conclusion, the study suggests that aronia viking is a more suitable for processing. and YJ 9-1 stain contributes to manufacture high effective aronia vinegar.

목차

Ⅰ. 서론 및 문헌고찰 1
1. 아로니아 2
2. 아로니아 성분 및 효능 4
3. 아로니아 연구동향 6
4. 식초 7
5. 식초 연구동향 9
6. 연구 필요성 11
7. 연구목적 12
Ⅱ. 아로니아 두 품종 품질 특성 13
1. 서론 14
2. 실험 재료 및 방법 16
2.1. 실험 재료 16
2.2. 실험 방법 17
2.2.1 일반성분 분석 17
2.2.2 무기질 분석 17
2.2.3 총 폴리페놀 함량 18
2.2.4 총 안토시아닌 함량 18
2.2.5 DPPH 라디칼 소거활성능 19
2.2.6. α-Glucosidase 저해능 분석 19
2.2.7 통계처리 20
3. 결과 및 고찰 21
3.1. 일반성분 분석 21
3.2. 무기질 분석 24
3.3. 총 안토시아닌 함량 26
3.4. 총 폴리페놀 함량 28
3.5. DPPH 라디칼 소거활성능 31
3.6. α-Glucosidase 저해능 분석 33
Ⅲ. 아로니아 식초제조 및 품질특성 분석 36
1. 서론 37
2. 실험 재료 및 방법 39
2.1. 실험 재료 39
2.2. 초산 균주 분리 39
2.1.1. 사용배지 39
2.1.2. 초산균 분리 40
2.1.3. 초산균 동정 40
2.1.4. 초산생성 우수균주 선발 41
2.3. 식초제조 41
2.3.1. pH 및 총산 함량 41
2.3.2. 알코올 분해능 42
2.3.3. 유기산 분석 42
2.3.4. 총 폴리페놀 함량 43
2.3.5. 탄닌산 함량 43
2.3.6. 총 안토시아닌 함량 44
2.3.7. 항산화 활성 44
2.3.7.1. DPPH 라디칼 소거활성능 44
2.3.7.2. ABTS 라디칼에 대한 전자공여능 45
2.2.8 통계처리 45
3. 결과 및 고찰 46
3.1. 초산균주 분리 46
3.2. pH 및 총산 함량 48
3.3. 알코올 분해능 51
3.4. 유기산 함량 53
3.5. 색도 56
3.6. 총 안토시아닌 함량 59
3.7. 총 폴리페놀 함량 62
3.8. 탄닌산 함량 65
3.9. 항산화 활성 67
Ⅳ. 결론 70
Ⅴ. 참고문헌 73
Ⅵ. 국문요약 83

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