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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

김민지 (부산대학교, 부산대학교 대학원)

지도교수
이상재
발행연도
2017
저작권
부산대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수20

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이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

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The function of eating habits extended to improving personal lives and preventing chronic illnesses. Because of that people are focusing on benefits of medicinal plants. Throughout Korean history and culture, usage of medicinal plants as a food has been handed down for a long time. However, recently the usage of this traditional knowledge is diminishing.
This research analyzes the uses of a plant by focusing 74 species of medical plants in the 「Wild Food Plants of Chosen(Korea)」 which was published by the Japanese Government-General of Korea during the period of Japanese occupation.
Result shows that people use sprout from 40 species, bud from 11 species, leaves from 11 species as edible part of medicinal plants. People use roots the most (35 species) for the medical purposes, but sprout or bud never used for medical reason. 63 species of medical plants cooks as NAMUL(seasoned vegetables), takes highest percentage of the way of cooking medicinal plants.
Therefore, in the near future, developing of sprout or bud medicinal plants as a means of Korean edible herb and utilizing these plants as NAMUL is valuable things to represent the identity of Korean foods which implies medicinal concepts

목차

Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 본론 3
1. 연구 대상 3
2. 연구 방법 6
3. 연구 결과 7
1) 감국(甘菊) 7
2) 강활(羌活) 7
3) 개미취(紫) 8
4) 구기자나무(枸杞子) 8
5) 구릿대(白芷) 9
6) 놋젓가락나물(草烏) 9
7) 누리장나무(臭梧桐) 10
8) 느릅나무(楡根皮) 10
9) 다래(桃) 11
10) 닥나무(楮實子) 12
11) 닭의장풀(鴨草) 12
12) 대극(大戟) 12
13) 대추나무(大棗) 13
14) 댑싸리(地膚子) 14
15) 댕댕이덩굴(木防己) 14
16) 더덕(羊乳根) 15
17) 도라지(桔梗) 15
18) 두메꿀풀(夏枯草) 17
19) 둥굴레(黃精, 玉竹) 18
20) 땅두릅(獨活) 19
21) 마디풀(蓄) 19
22) 마타리(敗醬) 19
23) 만삼(蔓蔘) 20
24) 민들레(蒲公英) 20
25) 바디나물(前胡) 21
26) 밤나무(栗子) 21
27) 배초향(藿香) 22
28) 백작약(白灼藥) 22
29) 범부채(射干) 23
30) 복분자(覆盆子) 23
31) 붉나무(五倍子) 23
32) 뽕나무(桑白皮, 桑子) 24
33) 사상자(蛇床子) 24
34) 산사나무(山査) 25
35) 살구나무(杏仁) 25
36) 삽주(白朮, 蒼朮) 27
37) 소나무(松葉, 松櫛, 松花粉) 28
38) 쇠무릎(牛膝) 30
39) 쇠비름(馬齒) 31
40) 쉽싸리(澤蘭) 31
41) 애기똥풀(白屈菜) 32
42) 앵두나무(郁李仁) 32
43) 엉겅퀴(大) 33
44) 오갈피나무(五加皮) 33
45) 오미자(五味子) 34
46) 오이풀(地楡) 35
47) 옻나무(乾漆) 35
48) 왕대, 솜대, 조릿대(竹茹, 竹葉) 35
49) 으름덩굴(木通) 36
50) 으아리(靈仙) 37
51) 은행나무(白果) 37
52) 음나무(海桐皮) 37
53) 이질풀(玄草) 38
54) 자리공(商陸) 38
55) 잣나무(海松子) 38
56) 제비꽃(雌花地丁) 40
57) 조뱅이(小) 40
58) 조팝나무(常山) 40
59) 주엽나무(?角刺, ?莢) 41
60) 질경이(車前子) 41
61) 짚신나물(仙鶴草) 42
62) 찔레꽃(營實) 42
63) 참나리(百合) 42
64) 참당귀(當歸) 43
65) 참마(山藥) 44
66) 참소리쟁이(羊蹄根) 45
67) 참쑥(艾葉) 46
68) 천남성(天南星) 47
69) 청미래덩굴(土茯笭) 48
70) 초피나무(山椒) 48
71) 층층잔대(沙蔘) 48
72) 칡(葛根, 葛花) 49
73) 하늘타리(天花粉) 52
74) 황금(黃芩) 52
4. 고찰 53
1) 약용 식물의 식용부위와 약용부위에 대한 고찰 53
2) 약용식물의 조리방법에 대한 고찰 56
3) 연구의 의의와 한계 61
Ⅲ. 요약 및 결론 64
참고문헌 65
Abstract 69

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