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논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

방효리 (전북대학교, 전북대학교 일반대학원)

지도교수
노정옥
발행연도
2018
저작권
전북대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수5

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이 논문의 연구 히스토리 (4)

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Purpose: The purpose of this study was to investigate the quality characteristics and antioxidative effect of Yanggaeng added with Osmanthus fragrans powder(OFY).
Methods: Osmanthus fragrans powder were added with in ratios(w/w) of 0%(C), 1.5%(OFY1), 3%(OFY2), 4.5%(OFY3), 6%(OFY4) and then proximate composition, physicochenical properties, mechanical analysis, microbiological analysis at 4℃ for 50 days and at 20℃ for 5 days, antioxidative effect, sensory evaluation analysis.
Results: OFY1∼OFY4 samples showed higher moisture, crude ash, crude lipid and crude protein contents as well as redness, yellowness, Mg, K, Ca, Zn compared to control(C) (p<0.001). OFY1∼OFY4 samples showed lower Carbohydrate, pH, °Btix, brightness, Na compared to control(C) and no significant difference at Cu compared to control(C). OFY1∼OFY4 samples showed higher hardness compared to control(C) (p<0.001) and lower adhesiveness, springiness, cohesiveness, gumminess and chewiness compared to control(C) (p<0.001). OFY1∼OFY4 samples showed higher resilience compared to control(C) (p<0.05). As a result of microbiological analysis at 4℃ for 50 days and at 20℃ for 5 days, OFY1∼OFY4 samples showed lower variation of total cell count compared to control(C)(p<0.001). The total polyphenol contents, total flavonoid contents, DPPH and ABTS free radical inhibition effects of OFY1∼OFY4 samples were higher than control(C). As a result of sensory evaluation, color and flavor of samples have not significant difference in control(C) and OFY1∼OFY4 samples. Control(C) and OFY1∼OFY2 samples showed higher sweetness, swallowing, chewiness, overall acceptability, availability compared to OFY3∼OFY4(p<0.001). OFY1∼OFY3 samples showed higher texture to OFY4(p<0.05). Control(C) and OFY1∼OFY3 samples showed higher product potential to OFY4(p<0.001).
Conclusion: The results of this study suggest that 1.5∼3.0% addition of Osmanthus fragrans powder is an effective for preparation of Yanggaeng increasing the consumer acceptability and functionality.

목차

Ⅰ. 서론 1
1. 연구배경 1
2. 연구목적 3
Ⅱ. 이론적 배경 4
1. 계화 4
1.1 계화나무의 특징 및 재배 현황 4
1.2 계화의 성분 및 기능성 5
2. 양갱 6
2.1 양갱의 역사 및 현황 6
2.2 양갱의 종류 7
3. 앙금 8
4. 한천 10
5. 올리고당 11
Ⅲ. 재료 및 방법 12
1. 실험재료 12
2. 계화 양갱의 제조 과정 12
2.1 계화 양갱의 배합비 12
2.2 계화 양갱의 제조 14
3. 일반성분 분석 17
3.1 수분함량 17
3.2 조단백질 17
3.3 조지방 17
3.4 조회분 17
3.5 탄수화물 18
4. 이화학적 특성 분석 18
4.1 pH 18
4.2 당도 18
4.3 색도 18
4.4 물성 19
4.5 무기질 함량 21
4.5.1 전처리 과정 21
4.5.2 무기성분 분석조건 21
5. 미생물 분석 23
5.1 총균수 23
6. 항산화 효과 24
6.1 Total polyphenol contents 24
6.2 Total flavonoid contents 24
6.3 DPPH radical inhibition 25
6.4 ABTS radical inhibition 25
7. 관능평가 26
7.1 연구설계 26
7.2 패널 선발 26
7.3 시료 준비 및 제시 26
7.4 평가 내용 및 절차 27
8. 통계처리 27
Ⅳ. 결과 및 고찰 28
1. 품질특성 28
1.1 일반성분 28
1.2 이화학적 분석 31
1.2.1 pH 31
1.2.2 당도 33
1.2.3 색도 35
1.2.4 물성 37
1.2.5 무기질 함량 40
2. 미생물 분석 42
2.1 총균수 42
3. 항산화 효과 46
3.1 계화가루의 항산화 효과 46
3.2 Total polyphenol contents 48
3.3 Total flavonoid contents 51
3.4 DPPH radical inhibition 54
3.5 ABTS radical inhibition 57
4. 관능평가 60
Ⅴ. 요약 및 결론 62
참고문헌 65
Appendix 76
1. 관능평가지 76
2. 摘要及?? 79

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