본 연구의 목적은 국내에서 다소비 되는 8종의 봄나물류인 곰취 (Ligularia fischeri: LF), 냉이(Capsella bursa-pastoris: CB-P), 달래(Allium monanthum: AM), 두릅(Araliaelata Seem: AS), 봄동(Brassica competris L.ssp. pekinensis: BCL), 쑥(Artemisia princeps Pampanim: APP), 원추리(Hemerocallis fulva L.: HFL), 유채(Brassica napus L.: BNL)의 이화학적 성분 및 생리활성(항산화, α-glucosidase 저해활성)을 측정한 후 덖음 처리하여 대용차로, 열풍 건조 후 분말 형태로 화전에 첨가하여 봄나물의 활용도를 높이는 데 있다. 8종 봄나물류의 일반성분 함량을 측정한 결과, 탄수화물과 조단백질은 냉이가 8.05 g/100 g과 4.23 g/100 g으로 가장 높았고, 조지방은 0.89 g/100 g으로 달래가 가장 높았고, 조회분은 쑥이 1.88 g/100 g으로 가장 높았고, 수분은 봄동이 92.13 g/100 g으로 가장 높았다. 8종 봄나물류의 비타민 함량을 측정한 결과, 베타카로틴은 쑥이 4152.33 μg/100 g, 비타민 B1은 두릅이 0.26 mg/100 g, 비타민 B2는 원추리가 0.45 mg/100 g, 비타민 C는 유채가 44.32 mg/100 g, 엽산은 유채가 299 μg/100 g으로 가장 높았다. 8종 봄나물류의 무기질 함량을 측정한 결과, 칼슘은 유채가 196.00 mg/100 g, 인은 두릅이 123.00 mg/100 g, 마그네슘은 두릅이 51.67 mg/100 g, 나트륨은 봄동이 38.17 mg/100 g, 칼륨은 쑥이 652.00 mg/100 g으로 가장 높았다. 항산화 활성의 경우, total polyphenols 함량은 냉이가 101.71 mg TAE/g으로 가장 높았고, total flavonoid 함량은 유채가 242.28 mg QE/g으로 가장 높은 활성을 나타냈다. DPPH radical 소거능의 경우 냉이가 86.80%로 가장 높았고, ABTS radical 소거능의 경우도 냉이가 93.38%로 가장 높아 항산화 효능이 높은 것을 확인하였다. α-glucosidase 저해 활성의 경우, 냉이가 33.84%로 가장 높았다. 봄나물을 이용한 8종의 대용차의 관능평가 결과, 전반적인 기호도에서 쑥차와 냉이차의 선호도가 높았다. 봄나물을 이용한 8종의 화전의 관능평가 결과, 전반적인 기호도에서 냉이와 쑥을 이용한 화전의 선호도가 높았다. 정리해 보면, 8종의 봄나물류 대부분은 비타민과 무기질 및 식물성 유용성분들이 다량 함유되어 있어 DPPH radical 소거 활성과 ABTS radical 소거 활성이 우수하였으며, α-glucosidase 저해 활성도 우수하였다. 따라서 봄나물을 이용한 대용차와 봄나물 분말을 활용한 화전은 소비자의 편리성뿐만 아니라 생리활성을 증진하는 데 도움을 줄 수 있을 것이다.
This study aimed to measure the physiochemical composition and bioactivities (antioxidant activity and α-glucosidase suppression activity) of the following eight types of spring vegetables frequently consumed in Korea: Ligularia fischeri (LF), Capsella bursa-pastoris (CB-P), Allium monanthum (AM), Araliaelata Seem (AS), Brassica competris L.ssp. pekinensis (BCL), Artemisia princeps Pampanim (APP), Hemerocallis fulva L. (HFL), and Brassica napus L. (BNL), which ultimately increase the utilization of the vegetables as a substitute tea by roasting them; and an ingredient in hwajeon (flower pancake) upon hot air drying and pulverization. In terms of the general components of the eight spring vegetables evaluated, CB-P had the highest carbohydrate and crude protein content (8.05 g/100 g and 4.23 g/100 g, respectively) and AM had the highest crude fat content (0.89 g/ 100 g). Furthermore, APP had the highest crude ash content (1.88 g/100 g) whereas BCL had the highest water content (92.13 g/100 g). Regarding the vitamin content of the eight spring vegetables, APP had the highest beta-carotene content (4152.33 μg/100 g) and AS had the highest vitamin B1 content (0.26 mg/100 g). In addition, HFL had the maximum vitamin B2 content (0.45 mg/100 g) whereas BNL had the highest vitamin C content (44.32 mg/100 g). The highest folic acid content was found in BNL (299 μg/100 g). Regarding the mineral content of the eight spring vegetables, BNL had the greatest calcium content (196.00 mg/100 g) whereas AS had the highest phosphorus and magnesium content (123.00 mg/100 g and 51.67 mg/100 g, respectively). BCL and APP had the highest sodium and potassium content (38.17 mg/100 g and 652.00 mg/100 g, respectively). Regarding the antioxidant activities, CB-P had the highest total polyphenol content (101.71 mg TAE/g) whereas BNL had the greatest total flavonoid content (242.28 mg QE/g). The highest radical scavenging activity (93.38%) was exhibited by CB-P, indicating that CB-P has the greatest antioxidant effect amongst the eight vegetables. CB-P also had the greatest α-glucosidase suppression activity (33.84%). APP and CB-P showed the best overall preference in the sensory evaluation of the eight healthy teas made with the spring vegetables. Among the eight hwajeon made with the spring vegetables powders, those made with CB-P and APP showed the best performance in the sensory evaluation. In essence, most of the eight spring vegetables analyzed had high vitamin, mineral, and phytochemical content, and thus had excellent DPPH and ABTS radical scavenging activities in addition to the α-glucosidase suppression activity. Therefore, healthy teas and hwajeon made from spring vegetables would be convenient and healthy alternatives that would boost bioactivity in consumers.