메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학위논문
저자정보

김찬영 (순천대학교, 순천대학교 대학원)

지도교수
김중범
발행연도
2023
저작권
순천대학교 논문은 저작권에 의해 보호받습니다.

이용수6

표지
AI에게 요청하기
추천
검색

이 논문의 연구 히스토리 (2)

초록· 키워드

오류제보하기
In this study, we compared the critical control point (CCP) and
control limit (C.L) of all confectionery companies certified with
HACCP and HACCP certified companies with insufficient management
to improve the HACCP management. The CCP and C.L of all
confectionery companies certified with HACCP and insufficient
management cases were analyzed from 2019 to 2021. As a result of
this study, the heating process setting rate (%) of insufficient
management companies and the average of the C.L were set lower
than all confectionery companies certified with HACCP. But the CCP
and C.L management of the process were depended on the food items
and characteristics. Therefore, it is judged that the CCP and C.L
should be reconfirmed for each food items. In addition, the insufficient
management cases were related with 48 cases of CCP and 73 cases of
pre-requisite. The insufficient management cases related with
pre-requisite showed foreign materials such as hair and vinyl. In
particular, hair and vinyl which account for a high proportion of
foreign materials cannot be detected by an X-ray machine. Therefore, it
is necessary to strengthen the pre-requisite item of 6, 14, 16 and 21
related with worker hygiene, work environment and insect control.

목차

Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 본 론 6
1. 과자류 HACCP 인증업체 중요관리점 및 한계기준 설정 분석 6
2. 과자류 운용미흡 사례 분석 19
3. 운용미흡 과자류 HACCP 인증업체 중요관리점 및 한계 기준 설정 분석 22
4. 중요관리점 및 한계기준 설정 비교분석 27
5. 운용미흡 사례와 중요관리점 및 선행요건 연관성 분석 39
가. 운용미흡 사례와 중요관리점 연관성 분석 39
나. 운용미흡 사례와 선행요건 연관성 분석 41
Ⅲ. 결 론 68

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0