1970년대 말부터 발생하기 시작한 배잎의 이상반점증상이 현재 전국적으로 만연되면서 배 생산의 가장 큰 제한요인으로 대두되고 있다. 이 병은 처음에 직경 0.9~2.5㎜의 원형내지는 부정다각형의 적자색 반점이 생겨 점차 흑갈색으로 변하며 생육 후기에는 회백화된다. 이 병은 5월 중하순에 발생하기 시작하여 6월 중하순에 발병의 최대치에 이르게 되는데 9월의 서늘한 기후가 될때가지는 더이상의 진전은 없다. 병반은 주로 경화된 성숙한 잎에서 처음에는 잎 가장자리나 소엽맥 주위부터 발생하기 시작하여 점차 잎 전체로 번진다. 한번 발생한 반점은 더이상 커지지 않고 병반끼리 서로 합쳐져 종종 구멍이 생기고 병든 잎은 일찍 낙엽된다. 이 병은 주품종인 신고와 만삼길에 심하게 발생하여 전국적으로 과수원에 따라 4~100% 발병주율을 보이고 있으나 장십랑은 지역과 상관없이 발생하지 않았다. 이 병에 걸린 과실은 과당중량이 감소하며 과실의 산도가 높고 당함량이 낮아 건전주에 비해 상품가치가 저하되었다. 이 병의 병원에 관한 연구결과는 별도의 논문으로 출판중에 있다.
A new unidentified pear leaf spot disease presumed to first occur in the late 1970's has recently become prevalent over the pear growing areas, and caused the greatest problem for pear production in Korea. The disease began to develop on pear leaves at mid- to late May, peaked at mid- to late June, but stopped further development until September in cool climate. Leaf lesions are 0.9~2.5 ㎜ in diam., oval or irregular to rectangular in shape, first appeared reddish purple, later changed to dark brown, and to whitish grey in the late season. Lesions were limited to appear only on the mature, hardened leaves, initially from leaf margin or near the leaf veins, and later scattered over the leaf surface. Individual lesions usually did not enlarge, but often coalesced each other, commonly causing shot holes and eventual early falling. The disease was most severe on the major pear cultivars Niitaka and Okusankichi ranged with 4 to 100% infections in trees, depending on the orchards, but not on the cultivar Chojuro. Damages from the disease included lower fruit weight, and higher acid and less sugar content in fruits, resulting in lowering the overall fruit quality. Etiology of the disease including identification of the causal organism is in press in a separate paper.