메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
비교민속학회 비교민속학 比較民俗學 第25輯
발행연도
2003.8
수록면
385 - 420 (36page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
A unique custom of a nation's food culture has been established through its political, economic, social and historic environment.
Especially, uniqueness of daily-food and taste-food comes from its natural environment such as geography, climate etc.
Korean daily-food has a completely different from its taste-food.
Daily-food is classified to 3, 5, 7 and 9 Chup-Ban-Sang by its number of side dishes and staple food body of above daily-food is Bab(cooked rice).
Ceremonial-food is classified to tteok (rice-cake), korean cookie.
Beverage, fruit and liquor(rice wine), and its staple food of above is noodles.
The importance of rice has been taught by many ways such as education of thrift, table manner, attitude towards eatery, diet, hosting guests, eatery management etc.
Also, every life event was celebrated by its timely parry and each parry has its own special food that represents special number, long-life, happiness, health and wellness.

목차

Ⅰ. 서론
Ⅱ. 일상식 상차림
Ⅲ. 일상식 음식에 대한 교육
Ⅳ. 통과의례 음식과 교육
Ⅴ. 결론
참고문헌
「일상식과 의례식에 담긴 식문화 교육」에 대한 토론문

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2009-380-017626402