본 연구는 천일염, 구운 소금, 1회 구운 죽염과 9회 구운 죽염으로 만든 된장에서 항암효과를 평 가하기 위하여 수행되었다, MTT 분석에서 천일염된장(S-D), 구운 소금된장(R-D), 1회 구운 죽염 된장(B1-D) 및 9회 구운죽염 된장(B9-D)을 0.05%와 0.1%를 첨가하였을 때 인체위암세포인 AGS의 증식에 대하여 상당한 저해효과(64-87%)를 나타내었다, Sarcoma-180 세포를 주사한 Balb/c 마우스 가운데 4종류의 된장을 투여한 쥐 의 체중, 간장, 비장, 간장과 심장의 무게는 된장을 투여하지 않은 군보다 무거웠다, 또한 4가지 종류의 된장은 쥐의 종양 형성을 크게 저해하였으며, 특히 R-D와 B1-D는 1.0mg/kg 투여함으로 써 97%의 종양세포의 성장억제를 나타내었다, 자연살해세포의 활성은 4종류의 된장을 투여한 쥐 에서 상당히 높았으며 R-D를 투여한 쥐에서는 88.2%의 강한 활성을 나타내었다, 4종류의 된장을 투여한 쥐에서 glutathione S-transferase(GST) 는 된장을 투여하지 않은 쥐보다 높았으며, 특히 GST 활성은 B1-D를 투여한 군에서 가장 높게 나타났다, 이러한 결과들은 여러 가지 종류의 소금 이 된장의 항암활성에 미치는 영향에 차이가 있 는 것으로 사료된다.
The study was carried out to evaluate the anticancer effects in Korean soybean paste (doenjang) added with sun-dried salt(S-D), roasted salt(R-D), bamboo salt roasted once (B1-D) or bamboo salt roasted nine times(B9-D), In MTT assay, S-D, R-D, B1-D and B9-D exhibited a significant inhibitory activity (64-87% and 68-92%) against the proliferation of AGS human gastric adenocarcinoma cells by adding 0.05% and 0.1% of methanol extract, Among Balb/c mice injected with sarcoma-180 cells, the bodies, livers, spleens, kidneys and heart weight of the mice administered with 4 kinds of doenjang extracts were heavier than the non-administered ones of the group, However, no difference was found between the control and doenjang administered groups, Four kinds of doenjang inhibited significantly the tumor growth, especially R-D and B1-D showing an inhibition of tumor cell growth up to 97% by the administration of 1.0 mg/kg methanol extracts of doenjang, The activity of natural killer(NK) cells was relatively high in mice administered with four kinds of doenjang, Particularly, mice administered with R-D methanol extract showed a stronger activity of 88.2%, The activity of glutathione S-transferase(GST) in mice administered with four kinds of doenjang was higher than that of the non-administered group, In particular, the GST activity was the strongest in the group with B1-D, As these results indicate the various kinds of salt have different effects on the anticancer activity of doenjang.