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The Effect of Front-Line Employee's Service Passion on Customer Satisfaction
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접점 종사원의 서비스열정이 고객만족에 미치는 영향

논문 기본 정보

Type
Academic journal
Author
Chung, Yong-hae (인덕대학교) Cho, Sun-bai (청주대학교)
Journal
Korean Hospitality and Tourism Academe Korean Journal of Hospitality & Tourism Vol.25 No.6(Wn.95) KCI Accredited Journals
Published
2016.10
Pages
233 - 243 (11page)

Usage

cover
📌
Topic
이 연구의 주제는 서울의 5성급 호텔 레스토랑에서 접점 종사원의 서비스 열정이 고객 만족에 미치는 영향을 조사하는 것이다.
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Background
연구의 목적은 접점 종사원의 서비스 열정과 고객 만족 간의 관계를 파악하여 이들의 상호작용이 고객의 서비스 경험에 미치는 영향을 실증적으로 접근하는 것이다.
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Method
연구에 사용된 방법은 구조화된 설문지를 통해 서울의 5성급 호텔 레스토랑을 이용한 고객 530명의 응답을 수집하여, 이 중 유효 표본 460부를 SPSS 23을 이용해 분석하는 방식이다.
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Result
연구 결과, 접점 종사원의 서비스 열정은 고객 만족에 직접적인 영향을 미치는 것으로 나타났으며, 특히 고객과의 상호작용에서 종사원의 열정이 고객에게 긍정적인 경험을 제공한다는 사실이 확인되었다.
The Effect of Front-Line Employee's Service Passion on Customer Satisfaction
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Abstract· Keywords

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The purpose of this study was to find out the effect of front-line employees’ service passion on customer satisfaction in five star hotel restaurants in Seoul. In reviewing both current and previous researches, the various clues of relationship between employees’ service passion and customer satisfaction including terminology issues were addressed. A questionnaire was constructed, tested and administered to a total of 530 subjects at five star hotel restaurants in Seoul. Of the 530 collected, 460 usable surveys were analyzed with SPSS 23 to test the hypothesis of the study. Findings showed that front-line employees’ service passion (i.e., listening well, understanding well, interesting well, helping well, problem solving well) directly influenced customer satisfaction (i.e., good quality, enjoy well, so happy, nice service, very good over all). The study results suggest that organizations should be responsible for fostering good quality human resource practices in the hotel restaurant sectors, and offers a practical pathway in front-line employees’ service passion and performance. Implications of this article provide insightful theoretical contributions and would be also practically relevant.

AI Summary

Topic

이 연구의 주제는 서울의 5성급 호텔 레스토랑에서 접점 종사원의 서비스 열정이 고객 만족에 미치는 영향을 조사하는 것이다.

Background

연구의 목적은 접점 종사원의 서비스 열정과 고객 만족 간의 관계를 파악하여 이들의 상호작용이 고객의 서비스 경험에 미치는 영향을 실증적으로 접근하는 것이다.

Method

연구에 사용된 방법은 구조화된 설문지를 통해 서울의 5성급 호텔 레스토랑을 이용한 고객 530명의 응답을 수집하여, 이 중 유효 표본 460부를 SPSS 23을 이용해 분석하는 방식이다.

Result

연구 결과, 접점 종사원의 서비스 열정은 고객 만족에 직접적인 영향을 미치는 것으로 나타났으며, 특히 고객과의 상호작용에서 종사원의 열정이 고객에게 긍정적인 경험을 제공한다는 사실이 확인되었다.

주요내용

Contents

Abstract
I. 서론
Ⅱ. 이론적 배경
Ⅲ. 연구방법
IV. 실증분석
V. 결론
참고문헌
국문초록

References (66)

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