메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
최지유 (우송대학교) 한규상 (호남대학교)
저널정보
한국지역사회생활과학회 한국지역사회생활과학회지 한국지역사회생활과학회지 제28권 제2호
발행연도
2017.5
수록면
191 - 201 (11page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
This study compared and analyzed the structures of cooking recipes in order to identify the overall cooking method and develop an efficient method for analyzing cooking recipes. We present procedural texts using a flow graph, which can be referred to as a recipe tree, to represent cooking recipes and the database. A total of 110 kimchi jjigae recipes were identified and classified as ‘portion’, ‘kinds of ingredients’, and ‘number of cooking deployment’. Recipes for two persons were the most common (43.6%), and 7-13 kinds of ingredients accounted for 50% of kimchi jjigae recipes. Kimchi presented the highest frequency at 78 cases, and pork showed the high frequency at 30 cases. To identify cooking deployment, step 6 was the highest, followed by step 5 (17.3%), step 7 (17.3%), step 4 (11.8%), and step 3 (9.1%). When analyzing the frequency of the relationship between ingredients and action in a recipe expression, Food (F) and Action by the chef (Ac) showed the highest rates at 11.29 and 12.30, respectively, in the cooking process. For frequencies of dependency relation expression in recipes, d-obj (direct object) was the highest at 13.56. The proposed method provides users more efficient and easier access to recipes suitable for their cooking skills.

목차

ABSTRACT
I. 서론
II. 연구방법
III. 결과 및 고찰
IV. 요약 및 결론
References

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2018-590-000923597