메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
조선대학교 공학기술연구원 공학기술논문지 공학기술논문지 제12권 제3호
발행연도
2019.1
수록면
129 - 135 (7page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색

초록· 키워드

오류제보하기
In this study, chemical and enzymatic hydrolysis of rice bran protein were conducted to produce polyphenolic compounds and functional peptides with anti-oxidant effects. In order to produce functional peptides, rice bran protein was hydrolyzed using chemicals, commercial enzymes as well as Bacillus natto protease. The results showed that major peptides were hydrolyzed into smaller than 10 kDa when using chemicals, commercial enzymes, and B. natto protease. The protein hydrolysis potential of B. natto protease was equal or higher than that of commercial enzymes. Total phenolic compound concentrations of 9.91 in 1 M NaOH, 9,02 in 2% (v/v) Alcalase and 14.5% in B. natto were measured. Radical scavenging activities of 67.9% in 1 M NaOH, 36.1% in Alcalase and 50.0% in B. natto protease were achieved. The results concluded that B. natto protease isolated chenonggkjang comparable to that of commercial enzymes in the production of functional peptides with anti-oxidant effect and can be used for the value added materials for food and cosmetics industries.

목차

등록된 정보가 없습니다.

참고문헌 (21)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0