메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
김세빈 (선문대학교) 감다혜 (선문대학교) 홍지우 (선문대학교) 김진우 (선문대학교)
저널정보
한국약용작물학회 한국약용작물학회지 한국약용작물학회지 제30권 제1호
발행연도
2022.2
수록면
12 - 18 (7page)
DOI
10.7783/KJMCS.2022.30.1.12

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
Background: Inonotus obliquus (Pers.:Fr.) Pilát is regarded as a functional food and medicinal resource due to the polyphenol content. However, the polyphenols in I. obliquus have a low absorption rate because they exist as a complex combined with proteins or carbohydrates. This study improves the production of free polyphenols through low molecularization in the bioconversion process using commercial enzymes including protease and carbohydrate-degrading enzymes.
Methods and Results: The total polyphenol content and radical scavenging activity of I. obliquus extract was significantly enhacned after bioconversion by commercial enzymes when compared to a hot-water extraction (p < 0.05). In addition, the I. obliquus extract was isolated from the bioconverted product using high performance liquid chromatography to investigate the main substances in the bioconverted products. The main substance was syringic acid at a concentration 73.6% (using Protamex) and 60.4% (using Flavourzyme) higher than the hot-water extract (p < 0.05).
Conclusions: The results confirm I. obliquus bioconverted using proteases contains a high anti-oxidant content when compared to the carbohydrate-degraded I. obliquus. Therefore, bioconverted I. obliquus using proteases should be developed as a high value-added raw material with excellent antioxidant potential for producing functional foods and medicines.

목차

ABSTRACT
서언
재료 및 방법
결과 및 고찰
REFERENCES

참고문헌 (0)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0