本試驗은 夏節期 産卵鷄의 生産性 低下 防止 및 飼料效率改善을 目的으로 夏節期 産卵鷄飼料의 滴正 에너지水準 및 蛋白質水準을 究明하기위해 代謝에너지 3水準(2,500, 2,700, 2,900Kcal/㎏)과 蛋白質 2水準(15%, 17%)을 組合한 6개 處理에 49週齡된 産卵鷄 480首를 供試하여 1988年 6月 10日 부터 1988年 9月 1日 까지 12週間에 걸쳐 試驗을 實施하였던 바 그 結果를 要約하면 다음과 같다.
1. 生存率은 全處理區에서 98.75~100%로 處理間에 有意性이 없었으며, 代謝에너지水準이나 蛋白質水準間에도 일정한 傾向이나 큰 차이가 없었다.
2. 産卵率, 卵重 및 産卵量은 代謝에너지 2,500Kcal/㎏, 蛋白質 17%水準에서 각각 84.37%, 62.29g, 그리고 52.55g으로 가장 우수했으며 代謝에너지水準이 增加함으로써 점차 낮아졌고, 飼料內 蛋白質水準이 增加함으로써 有意하게 높아졌으나(p<0.05), 産卵率은 代謝에너지 2,500Kcal/㎏과, 2,700Kcal/㎏, 卵重은 2,500Kcal/㎏과 2,700Kcal/㎏ 및 2,700Kcal/㎏과 2,900Kcal/㎏ 水準間에는 有意한 差異가 없었다.
3. 飼料攝取量은 代謝에너지 2,500Kcal/㎏, 蛋白質15%水準에서 118.28g/day으로 가장 높았으며, 代謝에너지水準이 增加함에 따라 飼料攝取量은 有意하게 減少했으나(p<0.05), 飼料 中 蛋白質 水準에 따라서는 큰 차이가 없었다.
4. 代謝에너지攝取量은 代謝에너지 2,900Kcal/㎏, 蛋白質 15%水準에서 326.60Kcal/day로 가장 높았으며 增加되었으나(p<0.05), 飼料中 蛋白質 水準에 따라서는 有意한 차이가 없었다.
5. 蛋白質攝取量은 代謝에너지 2,500Kcal/㎏, 蛋白質 17%水準에서 19.99g/day로 가장 높았으며 代謝에너지水準이 增加함에 따라 有意하게 減少하였으나, 飼料中 蛋白質水準이 增加함에 따라 有意하게 增加하였다(p<0.05).
6. 飼料要求率은 代謝에너지 2,500Kcal/㎏과 蛋白質 17%水準에서 2.24로 가장 낮았으나, 飼料中 代謝에너지水準에 따라서는 큰 차이가 없었으나, 蛋白質水準이 增加함에 따라 有意하게 改善되었다(p<0.05).
7. 産卵㎏當 代謝에너지와 蛋白質 要求量은 2,900Kcal/㎏와 15% 및 2,700Kcal/㎏와 17%의 代謝에너지와 蛋白質水準에서 各各 6871.6Kcal와 385.76g으로 가장 높았으며 飼料中의 에너지水準이 增加할수록 産卵㎏當 代謝에너지 要求量은 有意하게 增加하였으나(p<0.05), 蛋白質要求量은 一定한 傾向을 보이지 않았고, 飼料中 蛋白質水準이 增加함에 따라 産卵㎏當 代謝에너지要求量은 有意하게 減少한 반면 産卵㎏當 蛋白質要求量은 有意하게 增加하였다(p<0.05). 産卵㎏當 飼料費는 2,500Kcal/㎏과 15%의 代謝에너지와 蛋白質水準에서 279.84won으로 가장 적었다.
以上의 結果를 綜合하여 볼때, 우리나라 實情에 맞는 夏節期 産卵鷄飼料의 適正 代謝에너지 및 蛋白質水準은 各各 2,500Kcal/㎏과 17%가 가장 적합할 것으로 思料된다.
These studies were conducted to investigate the effects of dietary protein and metabolizable energy(ME) levels on layer performance during summer period.
Total 480 ISA Brown egg-type layers ageing 49 weeks housed 2 birds per cage with 4 replictes of 20 birds were employed in this study. Mean environmental temperature over experimantal period ranged from 22.3° to 29.5℃.
The treatments consisted of dietary ME levels of 2500, 2700, 2900㎉/㎏ of diet containing 15% and 17% protein, respectively, to provide 3×2 factorial design.
As metabolizable energy level increased form 2500 to 2900 ㎉/㎏ of diet, daily feed and protein intake, egg production. egg weight, egg mass decreased, but the reverse was true for the daily energy intake, energy requirement and feed costs per ㎏ egg. Feed conversion(㎏ feed/㎏ egg) and viability were not affected by the dietary energy levels. However, there were no significant differences in egg production, protein requirment per ㎏ egg, and egg weight between those hens fed 2500 ㎉ ME/㎏ diets and those fed 2700 ㎉ ME/㎏ diets, and no difference was found in egg weight between those fed 2700 ㎉ ME/㎏ and those fed 2900 ㎉ ME/㎏, either. In addition, no specific trend was observed in protein requirement per egg by the different level of metabolizable energy in diets.
On the other hand, as dietary protein level increased from 15 to 17%, daily protein intake, egg production, egg weight, egg mass, and protein requirement and feed costs per ㎏ egg increased, but feed and energy requirement per kg egg decreased, and no significant difference in the daily feed and energy intake and viability were observed among dietary protein levels.
It was concluded that metabolizable energy level of 2500 ㎉/㎏ of diet and 17% dietary protein level were considered to be adequate to support the optimum productivity of layers during summer period.