메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
저널정보
한국지역사회생활과학회 한국지역사회생활과학회지 한국지역사회생활과학회지 제20권 제1호
발행연도
2009.3
수록면
61 - 69 (9page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

이 논문의 연구 히스토리 (4)

초록· 키워드

오류제보하기
This study was conducted to examine the chemical composition of kiwifruit skin, and to test its anti-microbial activities and cytotoxicities, thus, exploring ways for the economic utilization of kiwifruit skin. Four varieties of kiwifruit were examined: Daeheung, Bidan, Haegeum No.1 and Hayward. Vitamin C content in the fruit skins of Bidan, Daeheung, Haegeum No.1 and Hayward were 72.44, 67.22, 62.51 and 61.44 ㎎/100g, respectively. Total amino acids content in the fruit skins of Bidan, Haegeum No.1, Hayward and Daeheung were 808.31, 706.02, 629.07 and 464.83 ㎎/100g dry weight, respectively. K and Ca content were 17.20-45.70 ㎍/mL and 4.58-10.15 ㎍/mL. While, other inorganic matter contents were below 4.89 ㎍/mL. Anti-microbial activity of kiwifruit skin extracts, in terms of the diameter of inhibition zone when tested against five gram positive and three gram negative microbial strains (even in the concentration of 2,000 ㎎/L), was less than 14.1㎜. The hyperplasia inhibition of lung cancer cells by methanol extracts from Bidan and Haegeum No.1 using concentrations of 800 ㎎/L were 27.7% and 14.5%, however, those from Daeheung and Hayward were below 3%. Consequently, it will be useful to know that kiwifruit skin can be added to processed goods which demand for higher concentrations of vitamin C, amino acids, K and Ca.

목차

ABSTRACT
Ⅰ. 서론
Ⅱ. 연구방법
Ⅲ. 결과 및 고찰
Ⅳ. 요약 및 결론
참고문헌

참고문헌 (22)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0