본 연구는 시중 유통되고 있는 곡류가공품 중 zearalenone을 immunoaffinity column 및 LC-MS/MS를 이용해 분석하였다. 표준용액의 검량선은 1, 10, 50, 100, 250 ng/mL농도 범위에서 상관계수(r<sup>2</sup>) 0.999 이상으로 양호한 직선성을 보였고, 검출한계 및 정량한계는 각각 0.3, 1.0 μg/kg이었다. 회수율은 77.2-107.8%였고, RSD는 1.5-12.8이었다. Product ion 283 m/z으로 정량하여 분석한 결과 과자류 21건 중 1건(4.8%) 2.3 μg/kg, 옥수수가공품 9건 중 2건(22.2%) 1.6-8.5 μg/kg, 기타곡류가공품 14건 중 선식 1건(7.1%)에서 3.4 μg/kg이 검출되었다. 미숫가루가 19건 중 6건(31.6%)이 검출되어, 최고 검출율을 나타냈으며, 1.1-29.7 μg/kg의 검출농도를 나타내어 다른 곡류가공품에 비해 높은 수준이었다. 총 시료 89건 중 10건에서 제랄레논이 검출되어 11.2%의 검출율을 보였고, 오염수준은 1.1-29.7 μg/kg이었다. 검출시료 12건은 product ion 187 m/z으로 모두 제랄레논임을 확인하였다. 제랄레논을 측정하는 과정 중 불확도 인자를 파악하여 측정 불확도를 추정 한 결과 41.7, 166.7 μg/kg일때 보리차는 각각 44.9±5.0 μg/kg(95% 신뢰수준 약 k=2), 128.7±7.9 μg/kg(95% 신뢰수준 약 k=2), 미숫가루는 각각 30.7±5.8 μg/kg(95% 신뢰수준 약 k=2), 173.7±14.9 μg/kg(95% 신뢰수준 k=2.26), 과자는 37.2±7.4 μg/kg(95% 신뢰수준 k=2.31), 151.0±10.4 μg/kg(95% 신뢰수준 약 k=2)를 나타내었다.
A survey of zearalenone contamination was conducted on cereal-based products by using an immunoaffinity column with LC-MS/MS. The calibration curve showed good lineality, with correlation coefficients (R<sup>2</sup>) of 0.999 in the concentration range from 1 to 250 ng/mL. The limits of detection and quantification were approximately 0.3 μg/kg and 1.0 μg/kg, respectively. The recoveries in the barley tea, Misutgaru and snack ranged from 73.6-107.8%. Zearalenone was detected in 10 samples (11.2% incidence). The highest zearalenone contamination level was 29.7 μg/kg in the Misutgaru. This survey was conducted with uncertainty of measurement. The expanded uncertainty for zearalenone was estimated to be 44.9±5.0 μg/kg (k=2, 95% confidence level) and 128.7±7.9 μg/kg (k=2, 95% confidence level) for barley tea, 30.7±5.8 μg/kg (k=2, 95% confidence level) and 173.7±14.9 μg/kg (k=2.26, 95% confidence level) for Misutgaru, and 37.2±7.4 μg/ kg (k=2.31, 95% confidence level) and 151.0±10.4 μg/kg (k=2, 95% confidence level) snack at the level of 41.7 μg/kg and 166.7 μg/kg, respectively.