메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
김남석 (우석대학교) 조문구 (우석대학교) 오석흥 (우석대학교) 최동성 (우석대학교) 정문웅 (우석대학교) 우자원 (우석대학교) 권진 (한국복지대학) 김동훈 (우석대학교) 오찬호 (우석대학교)
저널정보
동아시아식생활학회 동아시아식생활학회지 東아시아 食生活學會誌 第23卷 第1號
발행연도
2013.2
수록면
23 - 30 (8page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
The purpose of this study was to evaluate the effects of several types of bibimbab (a Korean traditional meal of mixed rice with assorted vegetables), on various immune activities. Compared to control animals in a mouse model (given hamburgers), the oral administration of a portion of bibimbab containing wild plants significantly increased splenic B/T, thymic Th lymphocyte subpopulations, serum IFN-γ production, and enhanced hemagglutination titers up to 300%. Also, a consumption of mushroom-bulgogi bibimbab and Jeonju-style bibimbab markedly decreased compound 48/80-induced systemic anaphylaxis (immediate hypersensitivity), while bibimbab with wild plants inhibited SRBC-induced delayed type hypersensitivity. These results suggest that bibimbab with wild plants both up-regulate on immune activities and have anti-allergenic properties.

목차

Abstract
서론
재료 및 방법
결과 및 고찰
결과 및 고찰
감사의 글
문헌

참고문헌 (31)

참고문헌 신청

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2014-594-000202462