메뉴 건너뛰기
.. 내서재 .. 알림
소속 기관/학교 인증
인증하면 논문, 학술자료 등을  무료로 열람할 수 있어요.
한국대학교, 누리자동차, 시립도서관 등 나의 기관을 확인해보세요
(국내 대학 90% 이상 구독 중)
로그인 회원가입 고객센터 ENG
주제분류

추천
검색
질문

논문 기본 정보

자료유형
학술저널
저자정보
Joon Hyuk Choi (Gangneung-Wonju National University) Kyung-Tae Kim (Chungnam National University) Sang Moo Kim (Gangneung-Wonju National University)
저널정보
한국식품영양과학회 Preventive Nutrition and Food Science Preventive Nutrition and Food Science Vol.20 No.1
발행연도
2015.3
수록면
67 - 72 (6page)

이용수

표지
📌
연구주제
📖
연구배경
🔬
연구방법
🏆
연구결과
AI에게 요청하기
추천
검색
질문

초록· 키워드

오류제보하기
Squid is one of the most important commercial fishes in the world and is mainly utilized or consumed as sliced raw fish or as processed products. The biofunctional activities of enzymatic squid meat hydrolysate were determined to develop value-added products. Enzymatic squid hydrolysate manufactured by Alcalase effectively quenched 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical, hydroxyl radical, and hydrogen peroxide radical with IC<SUB>50</SUB> values of 311, 3,410, and 111.5 μg/mL, respectively. Angiotensin I-converting enzyme inhibitory activity of squid hydrolysate was strong with an IC<SUB>50 </SUB>value of 145.1 μg/mL, while tyrosinase inhibitory activity with an IC50 value of 4.72 mg/mL was moderately low. Overall, squid meat hydrolysate can be used in food or cosmetic industries as a bioactive ingredient and possibly be used in the manufacture of seasoning, bread, noodle, or cosmetics.

목차

ABSTRACT
INTRODUCTION
MATERIALS AND METHODS
RESULTS AND DISCUSSION
CONCLUSIONS
REFERENCES

참고문헌 (32)

참고문헌 신청

함께 읽어보면 좋을 논문

논문 유사도에 따라 DBpia 가 추천하는 논문입니다. 함께 보면 좋을 연관 논문을 확인해보세요!

이 논문의 저자 정보

이 논문과 함께 이용한 논문

최근 본 자료

전체보기

댓글(0)

0

UCI(KEPA) : I410-ECN-0101-2016-594-001353455