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This study was conducted to investigate dietary fiber status of Korean male college students. Food intakes of 80 Korean male college students were estimated with 3-d food records. Nutrients and crude fiber intakes were calculated using Korean food composition table. Total dietary fiber (TDF) intakes were calculated using table of TDF contents which was developed by these investigators. The average daily intake of TDF among 80 Korean male students was 20.54±5.82g, which was within the range of tentatively recommended intake of U.S.(20~30g) but slightly above the lower limit of the recommended intake. The range of dietary fiber intake in 80 Korean male students was 8.65~42.00g. Median of dietary fiber intakes was 20.16g. The average daily intake of crude fiber was 8.43±5.56g and was about 41% of daily TDF intake. The intakes of other nutrients were similar to or slightly higher than Korean RDA. Correlations between daily fiber intake and intakes of nutrients such as protein, carbohydrate, and crude fiber were significant. Also, the correlation between energy and daily fiber intake was significant. The most significant correlation was observed between dietary fiber intake and carbohydrate intake (r=0.7232, p<0.001). Correlations between dietary fiber intake and intakes of major food groups such as cereals, vegetables, and seaweeds were significant. The most significant correlation(r=0.6548, p<0.001) between dietary fiber intake and intake of vegetables was observed. Major sources of dietary fiber among subjects were rice and Kimchi which supplied 11.98% and 7.64% of total dietary fiber intake, respectively. Since dietary fiber intake of male college students was slightly above the lower limit of the tentatively recommended intake of U.S., it is recommended to increase consumption of brown rice, minor cereals, vegetables, fruits, dried mushrooms, and seaweeds which contain high amounts of TDF.
본 연구에서는 남자대학생 80명을 대상으로 총 식이섬유 및 조섬유와 영양소 섭취상태를 비교 분석하였다. 남자대학생들의 평균 총 식이섬유 섭취량은 20.54±5.82g으로 외국의 잠정적 권장량의 범위(20~30g)에는 들었으나 권장량의 하한치를 약간 상회하는데 그쳤다. 조섬유의 1일 평균 섭취량은 8.43±5.56g으로 1일 식이섬유 섭취량의 약 41%에 해당하였으며 그 외 열량 및 다른 영양소의 평균 섭취량은 한국인 영양권장량과 비슷하거나 다소 더 높은 것으로 나타났다. 총 식이섬유 섭취량과 에너지 및 단백질, 당질, 그리고 조섬유의 섭취량 간에는 유의적인 상관관계를 보였으며, 당질이 가장 높은 상관계수 (r=0.7232, p<0.001)를 보였다. 또한 조사 대학생들의 총 식이섬유 섭취량과 식품군별 섭취량과의 상관관계를 조사한 결과, 가장 높은 상관계수를 보인 것은 채소류 (r=0.6548, p<0.001)였으며 그 다음은 곡류(0.5913, p<0.001), 해조류 (0.3300, p<0.01)였다. 조사 대학생들의 식이섬유 섭취량 중 총 식이섬유 급원으로 가장 많이 섭취한 식품은 쌀과 김치였으며, 각각 총 식이섬유 섭취량의 11.98%와 7.64%에 기여하였다. 그 외 학생들이 많이 섭취한 라면, 고추 가루, 냉면, 빵, 콩나물, 밀가루, 깍두기, 무 등이 주요한 식이섬유 급원으로 나타났다. 본 연구의 남자대학생들의 식이섬유 섭취량은 외국의 잠정적 권장량의 범위(20~30g)에 속하였으나 충분한 양을 섭취하고 있는 것은 아니었으며, 오히려 경제수준의 향상으로 인한 식습관의 변화에 민감하게 반응하는 젊은 세대들인 조사대학생들의 장래 식이섬유 소비량은 더욱 감소할 것으로 추정된다. 그러므로 식이섬유 급원식품의 섭취를 증가시키는 방안이 모색될 필요가 있다. 따라서 성인기에 식이섬유 부족으로 나타나는 각종 질병의 위험을 예방하기 위해 정백미 위주의 식사를 지양하고 총 식이섬유 함량이 높은 현미와 잡곡, 과일류 및 채소류의 섭취를 늘리고 또한 총 식이섬유 함량이 높은 해조류의 섭취를 증가시킬 수 있는 효율적인 급식방안을 계획하고 널리 교육시키는 것이 바람직할 것으로 사료된다. 또한 보다 광범위하고 체계적인 대상자 선정을 통하여 식이섭취조사가 이루어져 식이섬유 섭취패턴을 연구할 필요가 있다.
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