본 연구는 남녀대학생들의 음식섭취와 관련된 식행동과 영양 및 식품섭취상태를 조사하고 이들 간의 상관관계를 살펴봄으로써 영양 및 식품섭취에 영향을 미치는 요인을 파악하고자 시도되었다. 대학생들은 아침과 저녁의 결식 율이 높았고, 각 식사마다 식사를 하는 시간의 범위가 넓었다. 또한 아침을 제외하고 집 이외의 장소에서 식사를 하는 경우가 많았다. 남녀간의 차이를 보면, 남학생이 여학생 보다 음식섭취횟수가 많았고, 집에서 섭취하는 비율이 적었으며 집에서 음식을 섭취하는 경우에도 가족과 대화를 하면서 식사를 하기보다는 TV를 시청하면서 식사하는 경향이 컸다. 평일과 휴일간을 비교하면, 결식율, 식사시간간격, 식품섭취동기, 식사 후 포만감에서 평일과 휴일간의 유의적인 차이가 나타나지 않았고, 휴일에도 저녁식사를 집 이외의 장소에서 먹는 경우가 많았다. 남녀대학생 모두 단백질, 비타민 C와 인을 제외하고는 영양소들의 섭취량이 권장량 이하였으며 특히, 비타민 A, 비타민 B₂와 칼슘의 섭취가 낮았다. 식품섭취량은 남학생이 곡류 및 감자류, 육류, 콩류 및 음료의 섭취가 여학생에 비해 많았다. 남학생의 경우 음식섭취횟수는 탄수화물섭취와 양의 상관관계가 있었고, 음식섭취와 간식횟수는 채소 및 과일과 총 식품섭취량과 양의 상관관계가 있었으며 식사시간은 영양과 식품섭취에 영향을 주지 않았다. 여학생은 음식섭취횟수와 영양소 섭취와는 관련이 없었으나 저녁식사시간은 단백질과 지방섭취와 육류 및 콩류, 지방식품과 음의 상관관계를 보였다. 그리고 음식섭취요인 중에서 남학생은 음식섭취동기가 영양과 식품섭취에 영향을 주었으며, 여학생은 동기 및 섭취장소, 함께 섭취한 사람, 섭취시 활동 등 여러 요인이 영향을 주었다. 결론적으로 식사와 관련된 요인들이 남녀대학생들의 영양 및 식품섭취에 영향을 미치며 이는 남녀간에 차이가 있다는 것을 알 수 있었다. 그러므로 남학생의 경우는 단순히 심심하거나 시간이 되어 식사를 하기보다는 식사에 대한 관심을 가지도록 식사의 중요성을 강조하며 집에서 보다는 외식시 식품선택에 대한 영양교육이 필요하며, 여학생은 규칙적인 식사의 중요성과 특히 친구와 만나서 이야기하면서 섭취하게 되는 음식에 대한 교육이 포함되어야 할 것으로 생각한다.
This study was performed to investigate the food behaviors of college students through a food record method. In this study, one hundred and sixty seven students of Dankook university were chosen(male : 77, female : 90). We collected data about nutrients intake and food behaviors. Food behaviors included a frequency of both meal and snack, meal time, eating place, person with whom they ate, reason for eating, feeling after eating, and activities during mealtime. The results of the study were summarized as follows. Energy intake per day of male and female were 2201㎉ and 1781㎉, respectively. Expect for the protein, vitamin C and phosphate, nutrients were not satisfied with the RDA, especially the intake of vitamin A, Vitamin B₂, and calcium was very low. Average eating frequency per day was 5.1 and meal eating frequency per day was 2.6. In addition, male ate more frequently than female did. The interval between breakfast and lunch was 295 minutes, and between lunch and dinner was 373 minutes. The places where they ate the meal and snack were mostly school and restaurant at lunch and dinner, and there was not a significant different between weekday and weekend. On weekdays, the 40~50% of subjects had a breakfast with family, and most students had a lunch or dinner with friends. During weekend, although the percentage of students who had a lunch and dinner with family were increased, a lot of students had a lunch and dinner with friends or alone. In case of reason for meal and snack, the 60~70% of subjects answered that they ate the meal for hunger, and there was not different between weekday and weekend. 60~70% of subjects felt that they eat proper, but the percentage of overeat was increased for dinner. Most students were talking with others while they had a lunch. About 20% of subjects ate only food at both breakfast and dinner and 30% of subjects were watching TV. In correlation between nutrients intake and food behaviors, the higher frequency of eating, the higher carbohydrate intake in male. In case of female, protein intake and dinner time showed the negative correlation, and protein intake and mean intervals of eating had a positive correlation. In case of male, reason for eating affected the nutrient intake, but eating place, after feeling and activity for eating had no relation with nutrients intake. But in case of female, these factors affected nutrient intake. Therefore, food behaviors had an effect on nutrients intake, and the type of effect was different between male and female.