본 연구는 유산균의 급여가 육계의 생산성, 영양소 이용성, 장내미생물, 계사내 환경, 혈청 콜레스테롤, 융모의 발달에 미치는 영향 및 육계에 대한 유산균의 적정 급여수준을 구명하고자 시행하였다. 육계 초생추에 육계 및 산란계의 맹장에서 유래한 L. crispatus avibro 1(LCB), L. reuteri avibro 2(LRB), L. crispatus avihen 1(LCH), L. vaginalis avihen 2(LVH) 각각을 사료 g당 10⁴cfu 및 10^7cfu의 수준으로 급여하였다. 기초사료 영양소함량은 사육전기 3주간에 ME 3,100 ㎉/㎏, CP 22.0%, 후기 2주간에는 각각 3,100 ㎉/㎏, 20.0%로 하였다. 유산균의 급여에 의한 육계의 주령별 체중변화는 1주령부터 증가하는 경향이 나타났으며, 5주령에는 모든 유산균 급여구가 대조구에 비하여 증체량이 50~100g정도 높았다(P<0.05). 사료섭취량 및 사료요구율은 대조구와 모든 유산균 급여구간에 유의적인 차이가 없었다. 영양소 이용율에서 건물소화율은 유산균 급여구가 대조구에 비하여 증가하는 경향을 보였으며, 단백질, Ca 이용율도 유산균 급여구가 대조구에 비하여 전체적으로 증가하는 경향을 나타냈다(P<0.05). 유산균 급여구에서 조지방, 조회분소화율은 대조구에 비하여 개선되는 경향을 보였지만 인의 이용율은 처리구간에 일정한 경향이 없었다. 유산균 종류별영양소 이용율은 LCH 급여구가 모든 일반성분 및 Ca, P의 이용율이 가장 높았다(P<0.05). 유산균의 급여구는 장내 미생물에 영향을 미쳤는데 회장에서 유산균 수는 시험 전 기간 현저하게 증가하였으며(P<0.05). 맹장에서는 5주령에 처리구간에 차이가 없었다. 효모는 회장에서 1주령까지는 장내에 완전히 정착하지 못하는 것으로 생각되며, 맹장 및 3주령 이후의 회장에서는 대부분의 유산균 급여구에서 효모의 수가 증가하였다(P<0.05). 협기성균은 회장과 맹장 모두 1주령에서부터 유산균 급여구에서 혐기성균의 수가 증가하는 경향을 보였다(P<0.05). 깔짚의 수분함량은 5주령에서 모든 유산균 급여구가 27~30%의 수준을 유지하였지만 대조구의 자리깃은 38.28%로 유산균의 급여에 의하여 자리깃 수분함량은 약 25%가 현저하게 감소하였다(P<0.05). 계분내 NH₃gas 발생량은 대부분의 유산균 급여구에서 현저하게 감소하여 1/3~1/2의 수준을 유지하였다(P<0.05). 모든 균주중에서 산란계 맹장 유래 유산균인 LCH와 LVH를 급여한 처리구가 계분의 NH₃gas 발생에 가장 효과적이었으며 급여수준별로는 10^7cfu/g을 급여하였을 때가 대조구와 10⁴cfu/g을 급여한 처리구에 비하여 유의적으로 개선되었다(P<0.05). 본 연구의 결과를 종합해 보았을 때, 육계에 대한 유산균의 급여는 생산성 및 영양소 이용성을 향상시키고 계사내 환경을 개선시키는 것으로 나타났으며, 유산균의 적정 급여수준은 사료 g당 10⁴cfu로 하여도 무리가 없을 것으로 생각된다.
This study was conducted to investigate the effects of feeding various Lactobacillus on performance, nutrients digestibility, intestinal microflora, and fecal noxious gas of broiler chicks. One thousand eighty one day old male broiler chicks were fed into Lactobacillus crispatus avibro 1(LCB), Lactobacillus reuteri avibro 2(LRB), Lactobacillus crispatus avihen 1(LCH), and Lactobacillus vaginalis avihen 2 (LVH) at the level of 10⁴ and 10^7 cfu/g diet. There were four replicates with thirty chicks per pen. Diets contained ME 3,100, 3,100 ㎉/㎏, and CP 22.0, 20.0% for starting and finishing period, respectively. Weight gain of chicks fed Lactobacillus spp. tended to increase from the first week and was higher from 50 to 100g in Lactobacillus treatments than control. Feed intake and feed conversion were not statistically different of all treatments. Dry Matter(DM) digestibility of Lactobacillus treatments was tended to improve compared to that of control, but was not significantly different. Protein and Ca digestibility were also tended to improve in Lactobacillus treatments relative that of control. Lactobacillus treatments showed improved tendency in crude ash and fat compared to those of control, whereas phosphorus digestibility was not consistency. Nutrients digestibilities of bird fed LCH were superior to those of other treatments. It showed significantly higher in Ca and P digestibility than control (P<0.05). Total Lactobacillus spp. of birds fed various lactobacillus was significantly higher in ileum for five weeks(P<0.05), but was not different at cecum. Yeast was thought to be not completely attached to intestinal lumen for one week. However, total number of yeast was significantly increased in cecum and ileum from three weeks old chicks (P<0.05). The number of anaerobes exhibited to tendency the increase in Lactobacillus treatments from one week old of age at both ileum and cecum. Moisture contents of birds fed Lactobacillus spp. was shown from 27 to 30% at five weeks old, whereas it was 38.28% in control. It decreased approximately 25% in Lactobacillus treatments relative to that of control and showed significance between them(P<0.05). Fecal NH₃ gas emission was significantly decreased in Lactobacillus treatments and maintained 1/3 to 1/2 of control(P<0.05). LCH and LVH treatments were most effective to decrease fecal NH₃ gas and especially improved it significantly at the level of 10^7cfu/g diets compared to that of 10⁴cfu/g diets and control(P<0.05). In conclusion, feeding Lactobacillus spp. increase performance and nutrients digestibilities of broiler chicks and improve environments of house. Proper supplemental level of Lactobacillus spp. is considered more than 10⁴cfu/g diet.