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20th Century Japanese Domestic Migration and Popular Bistro Business
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20세기 일본의 도시 이주와 대중식당업

논문 기본 정보

Type
Academic journal
Author
Okui, Asako (京都女子大)
Journal
International Institute of Maritime Affairs Cultural Interaction Studies of Sea Port Cities No.26 KCI Accredited Journals
Published
2022.4
Pages
1 - 31 (31page)
DOI
10.35158/cisspc.2022.04.26.1

Usage

cover
📌
Topic
본 연구는 20세기 일본 도시의 이주와 대중식당업의 관계를 중점적으로 다루고 있다.
📖
Background
농촌에서 도시로의 이주는 일본의 사회적 변화에 중요한 역할을 하며, 이는 노동력형 이주자들에게 자영업 및 지역 사회의 정치적, 경제적 영향력을 미친다.
🔬
Method
메이지 시대 이후 효고현 다지마 지역 출신 도시 이주자들이 만든 모치계통 대중식당을 사례로 분석하였으며, 자료 조사와 반구조적 인터뷰를 통해 식당의 분점 시스템과 동향 네트워크의 기능을 연구하였다.
🏆
Result
모치계통 식당의 분점 시스템은 구조적 관계성에 기반하며, 노동력형 이주자들이 도시에서 성공한 후 고향에 기여하는 방식이 연쇄 이주를 유도하는 역할을 한다.
20th Century Japanese Domestic Migration and Popular Bistro Business
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Abstract· Keywords

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Rural-Urban migration, one of the main social change in modern Japan, is divided into two types: “Rissinshusse”(success in life) type, where people migrate for education and become upper-class white color workers, and “labor based” type migration where people migrate as workers needed by industrialization. Among the “labor based” migrants, this paper focuses on the self-employed layers which are outside of enterprise’s security system. We consider how hometown networks work in the process where they build the basis of their livelihood, and the acts of make glorious returns to their hometowns, focusing on their classes and birth orders.
We conducted a case study of the popular bistros in Keihanshin area that expanded by migrants from Tajima region, Hyogo prefecture after the Meiji era. The “mochi-style” bistros served noodles, donburi, selling Japanese sweets such as ohagi at the storefront in addition, has increased the number of stores by hiring people through local introduction from Tajima, and “Norenwake”, and have prospered as typical popular bistros in downtown Keihanshin.
The main finding of this study are as follows:
First, the “norenwake” system were based on a structural relationship between an oyakata who needs cheap labor, and the second and third sons of a farmer’s family who were discharge from rural area by the logic of Japanese “Ie”. Behind the functioning of the system was the social relationships of Oyakata-Kokata and the social norms of “How oyakatas should be” which they brought to their destinations.
Second, the “labor-based” migrants, who left their hometowns since they totally gave up on it, made glorious returns to their hometowns after their success in cities. Their acts motivated further chain migration.

AI Summary

Topic

본 연구는 20세기 일본 도시의 이주와 대중식당업의 관계를 중점적으로 다루고 있다.

Background

농촌에서 도시로의 이주는 일본의 사회적 변화에 중요한 역할을 하며, 이는 노동력형 이주자들에게 자영업 및 지역 사회의 정치적, 경제적 영향력을 미친다.

Method

메이지 시대 이후 효고현 다지마 지역 출신 도시 이주자들이 만든 모치계통 대중식당을 사례로 분석하였으며, 자료 조사와 반구조적 인터뷰를 통해 식당의 분점 시스템과 동향 네트워크의 기능을 연구하였다.

Result

모치계통 식당의 분점 시스템은 구조적 관계성에 기반하며, 노동력형 이주자들이 도시에서 성공한 후 고향에 기여하는 방식이 연쇄 이주를 유도하는 역할을 한다.

주요내용

Contents

Ⅰ. 문제 제기
Ⅱ. 노동력형 도시 이주와 대중식당업
Ⅲ. 고향 자원의 활용과 도시로의 정착
Ⅳ. 오사카 치카라모치 조합장 O씨의 사례
Ⅴ. 나오며
참고문헌
국문초록
Abstract

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