本稿는 四庫全書에 수록된 『香譜』를 중심으로 전통 향에 관한 내용을 살펴보는 것으로 목적을 삼는다. 전통 향은 역사시대 이전부터 사용되었다고 하며, 오늘날까지도 香은 우리 생활 속에서 자주 사용되고 쉽게 접할 수 있는 물건이다. 이처럼 향은 오래된 歷史를 갖고 있으면서도 현재 우리나라에서 전통 향에 관한 전문 서적과 그에 관한 연구는 매우 미미한 실정이다. 이에 본 연구자는 사고전서에 수록된 전통 향에 관한 여러 전문 서적 중에 『향보』를 선정하여 전통 향에 관한 내용을 살펴보았다.
『香譜』는 상하권으로 구성되어 있으며 상권에는 ‘香之品’, ‘香之異’의 편명으로 향의 종류들을 설명하였고, 하권에는 ‘香之事’, ‘香之法’의 편명으로 향과 관련된 여러 기록과 향을 만드는 방법에 관해 서술하고 있다.
구체적인 내용으로 ‘香之品’에서는 42개의 향에 관해 설명하고 있는데, 향에 관한 명칭과 생산지, 효능, 특징 등에 관한 내용을 다루었다. 대체로 出典을 명시하여 설명하고 있는데, 가장 많이 보이는 출전은『본초습유』와 『본초』, 『당본초』 등이 있다. 한의서의 기본인 본초학이 중점을 이루고 있는 것을 알 수 있다.
‘香之異’에서는 39종류의 향에 관해 설명하고 있는데, 각종 기록에서 향과 관련된 逸話와 함께 향의 신비한 효능에 중점을 두어 서술하고 있는 것이 가장 큰 특징이다. ‘향지품’에서는 본초학에 관련된 서적을 중심으로 향을 소개하였으나 ‘香之異’에서는 역사서, 잡기, 지리지, 불경 등 매우 다양한 서적을 출전으로 한 것이 ‘향지품’에서 언급한 香과 차이점이다.
‘香之事’에서는 43종류의 내용을 소개하고 있는데, 향과 관련된 글의 序文과 벼슬의 명칭, 市場, 地名, 건물명, 寢牀, 향로, 詩, 賦, 銘 등 향과 관련된 다양한 문물과 함께 향을 소재로 한 문학작품을 소개하고 있는 것이 특징이다.
‘香之法’에서는 21종류의 향 제조법과 1종류의 향 활용법에 관해 소개하고 하였는데, 먼저 향 활용법은 薰香法으로 향을 피워 옷에 쐬게 하는 방법이다. 다음으로 향을 제조하는 방법은 21종류를 제시하고 있는데 모두 여러 향을 섞어 만드는 혼합향이다. 사용되는 향료는 다양한데 가장 많이 사용되는 것으로는 침향, 단향, 전향, 사향, 갑향, 용뇌 등이 있으며 그 외에도 다양한 향료가 다양한 비율로 쓰인다. 또한 가루로 만든 향료를 뭉쳐 향 모양으로 만들 때 가장 많이 언급되는 것이 꿀이다. 꿀의 점성을 이용하여 향의 모양을 만드는 것인데, 이때 사용하는 꿀도 생꿀, 졸인 꿀, 녹인 꿀 등 여러 형태를 제시하고 있는 것이 특징이다.
『향보』에 나타난 전통 향에 관한 내용을 살펴봄으로써 다양한 전통 향의 명칭과 특징, 효능, 관련 기록, 향 제조법 등에 대해 구체적인 모습을 엿볼 수 있었다.
The purpose of this study is to look at the contents of traditional incense, focusing on 『Hyang-bo』 contained in SaGoJeonSeo. Traditional incense is said to have been used since before the historical period, and even today, incense is often used and easily accessible in our lives. As such, Hyang has a long history, but currently in Korea, specialized books on traditional incense and research on it are very insignificant. Therefore, this researcher selected "Hyang-bo" from among the various specialized books on traditional incense contained in SaGoJeonSeo and examined the contents of traditional incense.
『Hyangbo』 consists of the upper and lower regions, and the commercial district describes the types of incense under the names of Hyangjipum and Hyangjiri, and the lower volume describes various records and methods of making incense under the names of Hyangjisa and Hyangjibeop.
Specifically, 'Hyangjipum' explains 42 scents, and deals with the names, production sites, efficacy, and characteristics of incense. In general, the source is specified and explained, and the most common participation is 『Boncho-Seupyu』, 『Boncho』, and 『Dangboncho』. It can be seen that the main elementary school, the basis of herbal medicine, is the focus.
'Hyangjiri' explains 39 types of incense, and its biggest feature is that various records focus on the mysterious efficacy of incense along with anecdotes related to incense. In Hyangjipum, incense was introduced centering on books related to the main elementary school, but in Hyangjiri, a wide variety of books such as history books, miscellaneous notes, geography, and Buddhist scriptures were exhibited, which is the difference from the incense mentioned in Hyangjipum.
'Hyangjisa' introduces 43 types of contents, including various cultural objects related to incense, such as the preface of incense-related writings, names of government posts, mayors, place names, building names, beds, incense burners, poems, poetical prose, and a precept. It is characterized by introducing literary works based on the subject matter.
'Hyangjibeop' introduced 21 types of incense manufacturing methods and 1 type of incense utilization method, and first, the Hyang utilization method is a method of burning incense and exposing it to clothes. Next, 21 types of scents are suggested, all of which are mixed scents. There are various fragrances used, and the most commonly used ones are ChimHyang, DanHyang, SaHyang, GapHyang, and YongNoe, and in addition, various perfumes are used in various ratios. Also, honey is the most frequently mentioned when powdery fragrances are lumped together and made into a scent shape. It uses the viscosity of honey to make the shape of the scent, and the honey used at this time is also characterized by presenting various forms such as raw honey, boiled honey, and melted honey.
By examining the contents of traditional incense in 『Hyangbo』, it was possible to get a detailed look at the names, characteristics, efficacy, related records, and incense manufacturing methods of various traditional incense.