본 실험은 사료 섬유질 급원으로 밀기울을 20% 수준으로 사용하였을 때 고온 스트레스를 받고 있는 닭의 수분출납, 혈액의 산-염기 평형, 체온 및 대사율에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실시하였다.
실험 Ⅰ은 20주령된 단관백색 레그혼 20수에게 밀기울이 0% 및 20% 혼합된 사료를 급여하여 처리당 5 반복, 반복당 1수씩 완전임의 배치하였다. 우선 상온에서 약 5일간의 실험사료를 급여한 후, 10수는 상온(20~21℃)사육실에 수용하고, 나머지 10수는 고온(33~34℃) 사육실에 수용한 다음 4일간의 예비실험기간을 가졌다. 그 후 각 사육실에서 3일간 본 실험을 수행함으로써 2×2요인 실험이 되게 하였다.
실험 기간 동안의 실내온도는 상온 사육실은 20~21℃, 고온 사육실은 33~34℃였다. 사료와 물은 자유 채식시켰다.
실험 Ⅱ는 2수준의 온도(상온, 20~21℃; 고온, 33~34℃)와 2가지의 사료(밀기울 0%와 20%)처리를 가지고 2×2 요인실험을 실시하였다. 사료처리당 8 반복을 두었고 반복당 1수의 수탉을 공시하였다. 16수의 수탉성계를 개체 대사 케이지에 1수씩 수용한 후 8수에게는 대조구 사료를 나머지 8수에게는 섬유질 사료를 4일 동안의 예비실험기간 동안 급여한 후, 개방식 중량 측정형 호흡실에 1수씩 수용하여 6시간 동안 O₂소비량, CO₂배출량 및 증발을 통한 H₂O 배출량을 측정하였다.
실험 Ⅰ과 Ⅱ에서의 ANOVA 검정은 5% 수준에서 실시하였으며, 처리평균간의 유의성 검정 역시 5% 수준에서 실시하였다. 본 실험에서 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다.
1. 고온 스트레스에 의하여 건물 섭취량과 건물 배설량은 유의하게 감소하였다. 고- 섬유질 사료의 급여는 건물 섭취량에는 유의한 영향을 주지 않았으나 건물 배설량을 유의하게 증가시켰으며, 건물 대사율을 유의하게 감소시켰다.
2. 고온 스트레스는 음수량과 배설물의 수분함량을 유의하게 증가시켰다. 고-섬유질 사료의 급여도 음수량을 증가시키는 경향이 있었으나, 유의성은 검출되지 않았다.
3. 총 수분 섭취량(total water input)과 증발에 의한 수분 손실량은 고온하에서 유의하게 증가되었으며, 고-섬유질 사료의 급여시에도 증가하는 경향을 보였으나, 유의성은 없었다. 배설물을 통한 수분배출량은 대조구에 비하여 고-섬유질 처리구에서 유의하게 많았다.
4. pH와 pCO₁, HCO₂는 고온 처리나 고-섬유질 급여에 의하여 유의적인 차이를 나타내지 않았다.
5. 고온 스트레스는 체온을 유의하게 상승시켰으며, 고-섬유질 사료 급여에 의한 유의한 차이는 인정되지 않았다.
6. 고온 스트레스는 O₂소비량과 CO₂ 배출량을 유의하게 감소시키고, 호흡을 통한 H₂O 배출량을 유의하게 증가시켰으며, 고-섬유질 사료의 급여에 의해서 O₂소비량, CO₂배출량 그리고 RQ는 유의한 영향을 받지 않았다.
One metabolism trial(Experiment I) and another respiration trial(Experiment Ⅱ) were conducted to investigate the effects of dietary fiber supplementation(20% wheat bran) on the water balance, blood acid-base balance, body temperature, and metabolic rate of heat-stressed adult roosters. In Experiment I, twenty 20-wk-old SCWL roosters(BW 1.6 ㎏) were randomly alloted to 4 treatments with 5 birds per treatment and one per replicate. The 4 treatments were consisted of two temperature(21~22℃ vs. 34~35℃) and two dietary fiber treatment(0% and 20% wheat bran), making Experiment I a 2×2 factorial. After 4 d of preliminary period, birds were subjected to 3-d collection period. Sixteen 20-wk-old SCWL roosters(BW 1.6 ㎏) were employed in Experiment Ⅱ, with two temperature(21~22℃ vs. 34~35℃) and two wheat bran levels(0% and 20%). Brids were housed in individual metabolism cages under normal temperature (21~22℃), and fed one of the experimental diet. After 4 d of preliminary period, a respiration trial with an open-circuit gravimetric respiratory apparatus was carried out for each bird for 6 h, one by one, at normal(20~21℃) and hot(34~35℃) temperatures. The ANOVA test and comparisons among treatment means were done at 5% probability level for both experiments. Results obtained from Experiment I and, Ⅱ were summarized as follows;
1. The amounts of DM intake and excretion were significantly(P<.05) decreased by heat stress. The DM intake was not affected by the addition of 20% wheat bran, however, the amount of DM excretion was significantly increased by the high fiber diet. Thus, the DM metabolizability decreased significantly by the addition of 20% wheat bran.
2. The heat-stressed roosters increased the water intake and excreta moisture content significantly. Although not significant, the water intake tended to increase in roosters fed the 20% wheat bran diet.
3. The amounts of total water input and evaporative water loss were increased significantly by heat stress, and the addition of 20% wheat bran did not exert any influence on the total water input and evaporative water loss. However, roosters fed the 20% wheat bran diet increased the excreta water output significantly.
4. Neither the heat stress nor the dietary fiber did affect the blood pH, pCO₂, and HCO₃- significantly
5. The body temperature increased significantly by the heat stress. However, the high fiber deit failed to decrease the body temperature.
6. The heat-stressed roosters decreased the O₂ consumption and CO₂ production, and increased the evaporative water loss significantly. However, the high fiber diet did not exert any influence in this regard.
It appears that the beneficial effect, if any, of high fibrous diet during heat stress episode maybe due to the increased heat loss through the enhanced excreta water.