It's been more than 90 days since you changed your password. Please change your password to protect your privacy
When you visit DBpia through the library, login to SNS is restricted.
If you visit through the library, the URL will be different and you will not be able to log in to SNS due to kakao/google/naver policy. If you want to use your SNS account, please visit DBpia directly and log in.
The purpose of this study was to evaluate the sodium-related dietary attitudes, behaviors, and nutritional knowledge in university students according to the practice of dietary guidelines for Koreans established by the Ministry of Health and Welfare, Republic of Korea. Based on the total practice score related to the dietary guidelines (PDG), we classified subjects into a “low practice of the dietary guidelines (LPDG)” group (n=94, male=43, female=51) (total score of PDG ≤13) and a “high practice of the dietary guidelines (HPDG)” group (n=56, male=32, female=24) (total score of PDG >13). Subjects were asked about general characteristics, lifestyle, salt-related dietary attitudes, behaviors, and nutritional knowledge using a questionnaire. The LPDG group had more subjects who were breakfast skippers (p<0.001) compared to the HPDG group. The LPDG group (31.26) had a significantly lower score in terms of salt-related dietary attitudes compared to the HPDG group (33.77) (p=0.0042). The score for salt-related dietary attitudes was significantly higher in the HPDG (32.52) group than in the LPDG (29.91) group (p=0.0041). There was no significant difference in the total score for salt-related nutrition knowledge between the groups. The correlation analysis indicated that the dietary guidelines practice score had a positive correlation with the salt-related dietary attitude score (r=0.3593, p<0.0001) and the dietary attitude score (r=0.3443, p<0.0001) after adjustments for sex. These results show that the degree of adherence to the dietary guidelines for adults may be related to sodium-related dietary attitudes, behaviors, and nutrition knowledge.
본 연구는 나트륨 과다 섭취의 가능성이 높은 대학생 150 명 (남학생 75명, 여학생 75명)을 대상으로 한국인을 위한 식생활지침의 실천 정도에 따른 식생활 및 생활습관, 나트륨 관련 식태도, 식행동 및 영양지식을 비교 평가하였으며, 그 결과는 다음과 같다.
1. 본 연구대상자의 평균 연령 및 체질량지수는 각각 20.47 세, 21.49 kg/m2였으며, 식생활지침 실천 정도에 따른 유의한차이를 보이지 않았다. 식생활지침 미실천군과 실천군간 남성의 비율은 각각 45.74%, 57.14%였으며, 군간 성별 분포의유의한 차이는 보이지 않았다.
2. 식습관 및 생활습관 분석결과, 식생활지침 미실천군(주당 2.55회)이 실천군(주당 4.38회)에 비해 주당 아침식사 횟수가 유의적으로 낮았으며, 음주 정도의 경우 식생활지침 미실천군에서 음주를 한다고 응답한 비율이 32.98%로 식생활지침실천군의 16.07%에 비해 유의적이지는 않으나, 높은 경향을 보였다(p=0.0534). 또한 식생활지침 미실천군에서 결식(p=0.0163), 맵고 짠 음식의 선호(p=0.0012), 불규칙한 식사시간(p=0.0346) 의 식습관 문제점을 가지고 있다고 답한 비율이 식생활지침실천군에 비해 유의적으로 높게 나타났다.
3. 나트륨 관련 식태도에 대해 조사한 결과, 11가지 항목에대한 나트륨 관련 식태도 총 점수는 식생활지침 미실천군과식생활지침 실천군에서 각각 31.26점과 33.77점으로 식생활지침 실천군이 식생활지침 미실천군에 비해 유의적으로 높아(p=0.0042), 식생활지침 실천군이 바람직한 나트륨 관련 식태도를 가지는 것으로 나타났다.
4. 11가지 항목에 대한 나트륨 관련 식행동 총 점수는 식생활지침 미실천군과 식생활지침 실천군에서 각각 29.91점과32.52점으로 식생활지침 실천군이 식생활지침 미실천군에 비해 유의적으로 높아(p=0.0041), 식생활지침 실천군이 바람직한 나트륨 관련 식행동을 가지는 것으로 나타났다.
5. 식생활지침 실천도 총점은 나트륨 관련 식태도 총점과양의 상관성(r=0.3593, p<.0001)을, 나트륨 관련 식행동 총점과도 양의 상관성(r=0.3443, p<.001)을 보였으나, 나트륨 관련영양지식과는 유의한 관련성을 보이지 않았다.
이상의 연구결과를 종합하여 볼 때 식생활지침 실천 정도가 낮은 대학생의 경우 아침 결식이 많았고, 불규칙한 식사시간, 자극적인 음식(맵고 짠 음식)의 선호와 같은 식습관 문제점을 가지고 있었다. 또한 나트륨 관련 식태도 및 식행동이 식생활지침 실천 정도가 높은 대상자에 비해 바람직하지 않은 결과를 보였다. 따라서 성인기 초반 대학생을 대상으로 나트륨 섭취 감소를 위해 식생활지침의 실천을 권장하는 체계적인 영양교육이 필요할 것으로 보인다.
You have been reported one after another from other members for writing reviews that contain advertisements, busive language, personal attacks, or disparaging expressions. As a result, you cannot write a review.